29 februari 2008

En tankeställare för USA-hatare

En artikel i dagens Los Angeles Times berättar om Vietnamamerikaners (150 000 av dem bor i Orange County, för övrigt ett av USA:s rikaste counties) politiska agenda som oftast toppas av ett starkt motstånd till den kommunistregim de flydde från. Kanske kan det ge en och annan USA-hatare – som anser att storbolag och olja är orsakerna bakom USA:s utrikespolitik – en tankeställare att fundera på invandrargruppernas påverkan.

Kubaamerikaner är liksom Vietnamamerikaner nästan alltid republikaner och hårdföra motståndare till regimen i hemlandet. Även judar, kineser och koreaner i USA är ett viktigt motiv till USA:s kraftfulla stöd till de demokratiska regeringarna i deras hemländer.

3 kommentarer:

  1. Så Kina är en demokrati? Lika tveksamt som att Israel är det. F å är inte Israel judarnas hemland. Det var länge sedan deras förfäder lämnade området. Det är mer korrekt att kalla det palestiniernas hemland.

    SvaraRadera
  2. Jag syftade naturligtvis på Taiwan, precis som jag syftade på Sydkorea och inte på Nordkorea. Många judar i USA skulle nog kalla det sitt hemland, eftersom det är en judisk stat. Alla israeliska medborgare, av vilka 20 procent är araber, har rösträtt och Israel är därmed en demokrati.

    SvaraRadera
  3. Möjligt att många judar i USA kallar det sitt hemlan, men det är i så fall obegripligt eftersom dom är uppväxta i USA och amerikanska medborgare. USA är sålunda ders hemland. et är lika lite deras hemland som ditt. Israel är ingen demokrati eftersom man grundar rösträtten på religion/etnicitet. Do mbosättare som flyttar från sina hemländer till det ockuperade Västbanken för rösträtt i Israel trots att dom ej är födda där utan utomlands. Däremot förvägras dom palestinier som är fördrivna från Israel och födda på samma ockuperade område som bosättarna emigrerat till rösträtt....Demokrati? Glöm det!

    SvaraRadera