14 februari 2008

Inget undantag för religiös klädsel

Rita Hayatlah, 19 år, kräver att få ha långärmad tröja på jobbet, vilket den potentiella arbetsgivaren McDonald's inte har accepterat. Anledningen till att detta blir en nyhet är att hennes skäl är religiösa.

Som Argumentum ad ignorantiam konstaterar "måste" hon knappast ha långärmade tröjor. Religion handlar om val. Den som väljer att dogmatiskt följa irrationella, och vad som allmänt skulle ses som korkade (om det inte handlade om religion), regler får finna sig i att omvärlden inte anpassar sig.

Dessutom antyder artikeln att McDonald's tillåter slöja på jobbet, något som skulle vara tveksamt. Meningen med enhetlig arbetsklädsel är ju att alla ska vara klädda likadant. Palestinasjalar eller annan politisk eller religiös klädsel tillåts knappast.

7 kommentarer:

 1. I Sverige har vi dessutom religionsfrihet. Religionsfrihet innebär att man dels är fri att utöva sin religion, men också att man inte skall påtvingas andras religion. Att någon har slöja på arbetsplatsen kränker alltså andras religionsfrihet.
  Hela tramset undvikes naturligtvis enkelt genom att konstatera att det varken finns slöj- eller långärmstvång inom islam.

  SvaraRadera
 2. Till Chrille:
  "Att någon har slöja på arbetsplatsen kränker alltså andras religionsfrihet"
  Jag skrattar. Hur fan skulle det göra det? Hon prackar ju knappast på någon något för att hon bär slöja.
  Däremot handlar religionsfrihet, precis som yttrandefrihet, om att man även får ta konsekvenser. Det handlar om att man inte ska kunna bli straffad av lagen för att man har långärmad tröja. Däremot får man ta konsekvensen av att man inte får jobb där extrem hygien krävs.
  Likväl får du säga att du inte tycker om Gud, men du får ta konsekvensen, och inse att du inte får jobb som präst.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Självklart ska vi inte ge avkall på hygienkrav. Varken på McDonalds eller i vården.

  Jag vägrar bli magsjuk eller dö i sjukhussjukan för att någon ska ha religiösa kläder på sig på arbetet i ett SEKULÄRT land!

  Det måste finnas något bättre att lägga svenska skattemedel (DO) på än muslimers eviga försök att ändra om allt i Sverige? Förvaret? Vården? Polisen?

  /FS

  SvaraRadera
 5. Självklart ska kläderna anpassas efter hygieniska krav. Vill hon ha långärmat får hon söka ett annat jobb. Det märkliga här är ju JÄMO:s agerande. Hon borde direkt ha sagt nej till att ta sig an ärendet och förklarta detta istället för att göra bort sig.

  SvaraRadera
 6. Vad jag inte forstar ar hur han kan soka jobb pa McD - hon vill val inte komma i kontakt med matvaror som inte ar Halal - om hon nu ar sa djupt troende?

  Annu ett satt att visa att man ar Krankt - jag ar ocksa krankt av alla dumheter jag maste se o lasa om....

  SvaraRadera
 7. Hon får söka jobb hos McHalal istället.

  SvaraRadera