06 februari 2008

Komvuxprivatisering god idé

Utbildning, liksom sjukvård, är en framtidsbransch, och redan nu finns det många blomstrande privata företag på området. Jag översköljs av reklam för exempelvis bartender-, hotell- och medieutbildningar i alla delar av världen. Trots att staten och kommunerna driver och finansierar gymnasieskolor, högskolor, kvalificerad yrkesutbildning och kommunal vuxenutbildning (komvux) har man inte lyckats kväsa den privata utbildningssektorn helt.

Om den offentliga sektorn tog ett steg tillbaka skulle det öppna för nya företag med fräscha idéer och exportpotential. Mats Gerdaus (m) förslag om att privatisera komvux är därför en god idé. Dessutom skulle det öppna för – men behöver inte leda till – ökad privat finansiering. Den som får köpa platt-tv och Thailandssemester för sina pengar bör få använda pengarna även till att förkovra sig.

1 kommentar:

  1. I min kommun (Norrtälje) har vi redan gjort om Komvux organisationen till en ren beställar organisation. Man beställer de utbildningar som eleverna efterfrågar både hos privata och offentliga utbildare. Mats Gerdau sparkar som vanligt in öppna dörrar.

    SvaraRadera