18 mars 2008

Biståndsorganisationerna går emot utvecklingen

Som Henrik Alexandersson har rapporterat om har ett tiotal frivilligorganisationer gått ihop och krävt att Sverige inte längre ställer krav på tredje världens oftast inkompetenta och korrupta politiker att öppna upp för handel och företagande. I stället ska de fattiga ländernas ledare uppmuntras i att stödja lokala särintressen på bekostnad av folket. Konkret vill de att u-länderna ska få införa skyddstullar och begränsningar för utländska investeringar och inte behöva respektera patenträtten.

I Finland hymlar man inte ens med att man vill stoppa utvecklingen i u-länderna. Vid en demonstration i Helsingfors protesterade organisationer mot att Stora Enso bygger fabriker i Brasilien. Deras mål är att "fortsätta hålla lokalbefolkningen sysselsatt med jordbruk":

– Cellulosafabrikerna fördubblar priset på marken och då har lokalinvånarna inte råd att bli kvar. Plantagen är en långt automatiserad och mekanisk process som görs med maskiner och inte ger många arbetsplatser. Det sociala trycket gör att folk flyttar från landet till slummen i storstäderna. Och där får de inte heller några jobb. Tyvärr kan vi inte göra mycket mer än sakta ner processen.

Under industrialiseringen i Frankrike på 1700-talet kastade spinnerskor träskor i spinnmaskinerna för att inte arbetstillfällen skulle försvinna. Historien har som bekant en tendens att upprepa sig.

2 kommentarer:

  1. högern = egoism

    SvaraRadera
  2. Hej Jacob! Rättvisemärkt debatten fortsätter, senast igår var vi på Mälardalens högskola och förklarade att människor har begränsade resurser, och eftersom vi har begränsade resurser, måste vi lägga pengarna på det vi vet är mest effektivt: Handel och globalisering. Det gick väldigt bra faktiskt! Härligt att se att ni också tar upp det. Trots att det är knepiga argument att få fram rent kommunikativt måste man våga pröva. Keep up the good work.

    Lydiah

    SvaraRadera