09 mars 2008

Den offentliga skolans misslyckande

The Economist berättade förra veckan en välkänd historia om hur offentlig drift leder till låg kvalitet och underfinansiering. Trots att bara 7 procent av brittiska elever går i privatskolor är hälften av Oxbridgestudenterna och en tredjedel av parlamentsledamöterna privat skolade. Privatskoleelever tjänar 35 procent mer än statsskoleelever under livet, och hälften av det beror på själva utbildningen, inte på bättre bakgrund, enligt The Economist.

En del av skillnaden beror säkerligen på att elever och föräldrar tar mer allvarligt på skolan när man har valt och betalat för den själv. Martin Ingvar skriver bra på dagens DN debatt om hur jämlikhetsiver och betygsrädsla i den svenska skolan har gett dåliga incitament till elever att läsa tunga ämnen. Av Skellefteås 3 000 gymnasieelever går 250–300 på estetiska programmet. Att samhället ställer låga krav även i yrkeslivet bidrar till detta.

1 kommentar:

  1. Det enda du konstaterar här är ju att det finns ett klassamhälle - att de med rika föräldrar går i dyra privatskolor och att det är de som sedan blir den nya samhällseliten.

    SvaraRadera