Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

03 mars 2008

Så avskaffar vi arbetslösheten

Dagens Nyheters huvudledare behandlar i morgon måndag hur lönerna ska sättas, och tyvärr utgår den från en socialistisk synvinkel och frågar sig om lönerna ska sättas centralt eller i branschförhandlingar. Även inom de nya moderaterna vill många få diskussionen om löneregleringen till att handla om lönerna ska sättas i förhandlingar eller genom lagstiftning.

Lönerna bör naturligtvis sättas på samma sätt som priset på glass, cd-skivor eller tidningar – på det fria marknaden. Det går inte att prata bort lagen om utbud och efterfrågan, en av ekonomins grundsatser. Om det skulle vara så att lönerna måste regleras för att inte vara väldigt låga skulle alla i USA tjäna 6,70 dollar per timme som är den genomsnittliga minimilönen.

3 kommentarer:

  1. I brist på vettig sysselsättning har jag skrivit en komentar på min blogg om din tmärkta bloggpost men en invändning.

    SvaraRadera
  2. Om det hela sköttes ur en socialistisk synvinkel skulle arbetarna själva kontrollera produktionsmedlen och då skulle det inte finnas någon löneförhandling. Galna nyliberaler som du har en tendens att kalla allt som inte är precis din slags nylibaralism för socialism, oavsett vad det handlar om.

    SvaraRadera
  3. Du borde läsa boken Barskrapad. Där visar en journalist med wallraff-metod hur det egentligen är att försöka klara sig på minimilöner i USA. Jag har länkat till boken.

    SvaraRadera