05 mars 2008

SVT:s 35 procent en katastrof

SVT:s vd Eva Hamilton berättar stolt att bolagets tittartidsandel är 35 procent mot exempelvis TV 4:s 27 procent. I själva verket är det en katastrofsiffra. SVT får fyra miljarder kronor årligen närmast villkorslöst i licenspengar.

TV 4 däremot måste kämpa för att någon verkligen ska titta på deras program så att de kan dra in reklampengar (tre miljarder kronor) för att finansiera verksamheten och dessutom betala 400 miljoner i koncessionsavgift till staten. Att tittarna ändå, trots licenspengar och hård reglering med favorisering av SVT, väljer att spendera 65 procent av tittartiden på kommersiella kanaler är ett grovt underbetyg.

Efter digital-tv-övergången finns den tekniska möjligheten att låta dem som vill titta på SVT göra det och betala för det. Samtidigt bör SVT naturligtvis privatiseras. Det är bara att titta på USA för att se att en privat tv-marknad leder till högkvalitativa och innovativa program. Samtidigt finns public service-bolaget PBS med 354 medlems-tv-stationer som till största delen finansieras med donationer.

2 kommentarer:

  1. Ett underbetyg åt tittarna ja. Vet att detta låter drygt men att t ex TV 4:s och övriga privata kanalers programutbud riktar sig till lågbegåvade är glasklart. Helt klart är det så att SVT är den kanal med högst andel kvalitetsprogram Finns ingen anledning att privatisera något som håller en hög kvalitetsnivå.

    SvaraRadera
  2. Haha! Du har aldrig tänkt på konsekvenserna av en privatisering? Jag har aldrig riktigt förstått ordet "fri media" när man snackar om privatiserade tv-kanaler, eftersom dessa "fria tv-kanaler" styrs av reklam, reklam, reklam och bara reklam. Vad vi får ut av dessa fria kanaler är ointelligent snabb underhållning som massproduceras i hastig fart. Allt för att tjäna pengar. Alla dokusåpor? Alla tävlingsprogram? Vad hände med att granska, att göra kvalitativ tv? Allt som sänds "där borta" är ju infotainment och går lätt att kolla upp genom att titta ett tag på Fox News! Innehållet blir styrt av reklamen, men det kanske är din definition av "fri tv". Nej tack, säger jag.

    SvaraRadera