Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

08 mars 2008

Varning: Nörddebatt om arbetslöshet

I USA stationerade ex-ordföranden i MUF Norrbotten Jonas Grafström riktar en del initierad kritik mot min analys av arbetslöshetens orsaker (i enlighet med klassisk ekonomisk teori). Jonas skriver:
En idé som beskriver en orsak till arbetslöshet presenterades av Shapiro och Stiglitz (1984) där de utgår från en full sysselsättning (borträknat naturlig friktionsarbetslöshet och så vidare) i jämvikt. Detta innebär att den som arbetar kan förlora sitt jobb och få ett nytt med samma lön. Detta leder till att det inte finns några [incitament] till att arbeta hårt för sparkas man finns alltid nya jobb. För att råda bukt på det höjer de enskilda företagen lönerna för att locka till sig bra anställda och ge dem ett [incitament] att inte maska. Högre löner leder till en mindre efterfrågan på arbetskraft och arbetslösheten ökar.
Jag har inte läst boken som refereras till (hittade en sammanfattning), men det känns som att Shapiro och Stiglitz helt bortser från att marknaden redan har en lösning på problemet att medarbetare med erfarenhet säger upp sig, nämligen att ingångslönen är relativt låg och sedan stiger med åren i företaget. På så sätt kommer ett stort utbud av arbetssökande att sänka ingångslönerna och arbetslösheten försvinner.

Jonas har dock rätt i att a-kassan är en bidragande orsak till arbetslösheten. Även om lönerna sjunker till nivån där utbud och efterfrågan möts kommer människor inte att ta de jobben om a-kassan är högre och det inte finns något krav att gå ned i inkomst för att få jobb.

Uppdatering: Jonas Grafström kommenterar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar