05 april 2008

Meddelande till protesterande sjuksköterskor

26 600 kr

– Månadslön för den tiondel av sjuksköterskorna som har högst lön i Sverige (offentlig sjukvård).

28 300 kr

– Månadslön för den tiondel av sjuksköterskorna som har lägst lön i USA (till största delen privat sjukvård).

Genomsnittslönen för en amerikansk sjuksköterska är 39 600 kr, för en svensk 22 600. (Siffror från 2004, köpkraftsjusterat enligt OECD.) DN

8 kommentarer:

 1. Med tanke på dollarns värde idag får du nog revidera dina siffror, sedan behöver de inte flytta speciellt långt. Räcker att sticka till Norge eller England.

  SvaraRadera
 2. Känns som om jag valt rätt då jag håller på att plugga till sköterska. Verkligen. Jackpott.

  SvaraRadera
 3. Varför tror du att det är så här?

  SvaraRadera
 4. Konkurrensen är bättre på arbetsmarknaden och arbetsgivarna tvingas erbjuda goda villkor för att kunna anställa folk. Samtidigt är USA:s BNP per capita högre och utbildningspremierna högre. Det är också sjuksköterskebrist men läkarbristen i Sverige har lett till löner som bara ligger lite över (ca 50 000) vad amerikanska sjuksköterskor tjänar.

  Eftersom jag använder köpkraftsväxelkurser som tar hänsyn till priserna i olika länder spelar marknadsväxelkursen ingen roll för denna jämförelse (eller mycket liten i alla fall).

  SvaraRadera
 5. Och vad vill Du ha sagt med dessa siffror? I princip helt ointressant att jämföra en yrkesgrupp i olika länder, såvida Du inte har anra yrkesguppers lönestatistik att jämför med...Problemet i Sverige är ju att de ansvariga politikerna vägrar prioritera vettiga löner åt bl a sjuksköterskor, i stället förordar man bl a skattesänkningar eller lönehöjningar åt t ex landstingsdirektörer. Det är ju lönesättningen jämfört med andra yrkesgrupper som är problemet i Sverige, inte vad man tjänar i USA: En ovanligt korkad jämförelse från din sida.

  SvaraRadera
 6. sjuksköterskorna tjänar kanske mer på andra sidan atlanten... men i stort så suger det amerikanska sjukvårdsystemet

  SvaraRadera
 7. Deras reallön då?

  SvaraRadera
 8. Detta är reallöner eftersom siffrorna är köpkraftsjusterade.

  SvaraRadera