29 maj 2008

Ansvarslös Irakpolitik av s

Två socialdemokrater skriver på onsdagens SvD Brännpunkt om Irak. De tycker att Sveriges Irakpolitik bör präglas av att socialdemokraterna tycker att situationen i Irak hade varit bättre om Irak fortfarande varit en diktatur under Saddam Hussein i stället för en demokrati som i dag. De vill också gå emot det folkvalda irakiska parlamentets vilja genom att trycka på för att USA ska dra tillbaka sina trupper.

Socialdemokraterna tycker också att "USA-koalitionen bär ansvaret ... för återuppbyggnaden av landet". De vill naturligtvis antyda att Iraks dåliga tillstånd är USA:s fel. Sanningen är att det var Saddam som körde Iraks ekonomi i botten. BNP per capita minskade med över 75 procent under hans drygt 20-åriga presidentperiod.

6 kommentarer:

 1. ehhh...
  återuppbyggnaden handlar om att få ett stabilt styre och se till att den mordvåg som har pågått i landet sedan invationen slutar.
  Man trodde ju på allvar i USA att trupperna skulle mötas av folkets jubel när dom stegade in i landet.
  Man beräknar att c:a 90000 har dött av våldet och överdödligheten är på 655000 människor sedan kriget började.
  länkar:
  http://www.iraqbodycount.org/
  samt
  http://www.thelancet.com/webfiles/images/journals/lancet/s0140673606694919.pdf

  SvaraRadera
 2. Och vems fel är det då att USA har invaderat Irak. Det fans inget FN-mandat som USA kunde luta sig mot. Jag tyckte inte heller om Saddam eller hans politik. Men bara för att USA missgillade Saddams politik så får man inte invadera andra länder.

  SvaraRadera
 3. du är sjukt bull och äcklig

  SvaraRadera
 4. Och hur mycket har BNP sjunkit sedan USA-invasionen? FAkta är är ju att USA invaderade Irak med påhittade massförstörelsevapen som orsak. Bush stod alltså medvetet och ljög, vilket har lett till flera hundratusen döda, flyktingströmmar mm. Självklart ska USA betala återuppbyggnaden och ta ansvar för flyktingar o s v. Bush själv borde givetvis ställas inför en krigsförbrytardomstol.

  SvaraRadera
 5. Det är ju BNP som räknas och inte döda civila..

  SvaraRadera