26 maj 2008

"Dags att göra 18-åringar myndiga"

Johan Söderberg, ordförande MUF Skelleteå, och jag skriver om åldersgränsen på Systembolaget i en insändare i dagens Norra Västerbotten:

I Sverige har vi sedan 1974 en myndighetsålder som är 18 år. När man fyllt 18 så är man vuxen enligt FN:s barnkonvention, man får: rösta, ta körkort, köpa tobak och på en restaurang eller bar köpa starköl, vin och sprit. Man kan också vid samma ålder få köra stridsvagn och delta i krig och därigenom tvingas döda någon annan människa. Samhället anser alltså att man när man blivit 18 år är så pass vuxen att man ska klara av att ta ansvar för sitt agerande fullt ut.

Däremot så finns ett märkligt undantag till detta system där vi inte tillåter 18- och 19-åringar att köpa alkohol på Systembolaget och dricka den hemma, medan de får köpa samma drycker på ett uteställe. Det är ett tydligt exempel på hur samhället inskränker den personliga friheten att bestämma över och ta ansvar för sitt liv. Självklart ska en myndig person i Sverige få möjlighet att köpa alkohol på Systembolaget och inte tvingas att köpa den på krogen.

Ett argument som ofta framförs för åldersgränsen är att den ska ha en preventiv effekt på alkoholkonsumtionen bland ungdomar. Frågan man måste ställa sig är om det verkligen fungerar? Lyckas inte ungdomar idag att få tag på alkohol? De som är under 20 år har idag inga svårigheter att få tag på alkohol och det finns en gigantisk svart marknad med smugglad och hembränd sprit. Genom denna märkliga inskränkning i myndighetsåldern har vi skapat ett system som leder till att ungdomar konsumerar smuggelsprit och hämbränt – snacka om att bita sig själv i svansen.

Nej, det är dags att se till så att vi har en konsekvent myndighetsålder och slutar att inskränka den personliga friheten – 18 år på Systemet!

6 kommentarer:

 1. En liten Fråga: På vilket sätt menar du att man tvingas gå ut i krig? Vi bor väl i Sverige om jag inte misstar mig? Och inte i något land inom EU tvingas någon att gå ut i krig. Tycker sätter du formulerar dig på är riktigt dåligt.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Ja, vi bor i Sverige. Sverige har värnplikt. Det betyder att man kan tvingas ut i krig.

  SvaraRadera
 3. Antingen gör man alla myndiga när de har fyllt 18 eller så ger man dem en "god man" istället.

  SvaraRadera
 4. Dagens svenskar är för konservativa. Man kan inte säga att svenskarna idag har samma alkoholproblem på 1800-talet och jag tror att det heller inte skulle bli det ifall man införde 18 år och tog bort monopolet. Jag anser att man som 18 år är tillräckligt mogen att få ha innehav av alkohol. Visst det finns de som inte hanterar det fast det finns även människor i åldrar uppåt som hanterar det mycket dåligt. Så egentligen skulle det vara ett totalförbud mot alkohol men eftersom efterfrågan av alkohol är så stor skulle det vara mot demokratin att förbjuda alkohol i Sverige. Då tycker jag också att det är konstigt att riksdagen inte tar samma hänsyn till en 18 årig persons efterfråga av alkohol.
  Jag tror inte alls på att svenskarna är så utsatta för alkoholmissbruk längre som förr. I dagens samhälle finns det så många andra aktiviteter som man kan syssla med på fritiden , aktiviteter och möjligheter som inte alls som fanns för 150 år sedan.
  Sen så vill jag avsluta med att säga , pga av dagens alkohollagar så ökar svartmarknaden och smugglingen av alkohol.

  SvaraRadera
 5. Helt rätt, idag finns en väldigt stor svart marknad som de flesta blundar för och vägrar inse fakta

  SvaraRadera
 6. Sänkt inte åldersgränsen till 18 på systemet! Alla ungdomar som är under 20 år har lätt att få tag på alkohol ändå. T.ex smuggel från utlandet! men om Polisen gör sitt jobb så blir det inte så! Eller iaf mindre. Både Alliansen och dom Rödgröna tycker att Alkoholismen i Sverige har ökat med åren! Varför då Öka ännu mer?... 18 åringar och möjligen kanske 17 åringar har ganska lätt att få tag på Alkohol men om 18åringar får gå på bolaget själva så kommer mer 15 och 16 åringar få tag på det också! Sedan har inte vi haft någon hotbild på att Sverige kommer gå ut i Krig heller. Plus att idag tvingas inte alla in i Värnplikten. Jag själv har inte behövt göra den. Jag har ingen funktionshinder eller liknande och ej något brottsregister! Sedan om en 18 åring går ut på krogen och dricker öl så har vakter samt personalen på krogen skyldighet att se till att du kan ta hand om dig själv. Kan du inte det får du sova i Fylleosäll! SÄNK INTE!!!!

  SvaraRadera