04 maj 2008

Den gränslösa världen närmar sig

Nicklas Sandström tipsar om Philippe Legrains artikel på DN debatt i dag där denne presenterar en ny rapport till Globaliseringsrådet om invandringens vinster för Sverige. Legrain listar hur invandring är positivt för ekonomin på åtta sätt (sid. 31):
 1. Mer innovativ och entreprenöriell aktivitet
 2. Ökad konkurrens och dynamik (när utlänningar konkurrerar med inhemska arbetare)
 3. Ökad flexibilitet och anpassbarhet (när arbetskraftsbehov kan fyllas)
 4. Effektivitetsvinster av specialisering (när lågutbildade utlänningar tillåter infödda att arbeta i mer avancerade yrken)
 5. Stordriftsfördelar (när en viss typ av företag samlas på ett ställe som i Silicon Valley)
 6. Vinster när infödd arbetskraft kan kompletteras med invandrad arbetskraft
 7. Vinster när kapital kan utnyttjas bättre
 8. Lägre priser och större urval för konsumenter
Välkänt är väl hur invandrare har lyckats i USA genom historien, allt ifrån grundarna av Google och Youtube till liberala profiler som Ayn Rand och Ludwig von Mises. Allt fler inser fördelarna med invandring. En värld utan gränser verkar allt mer realistisk.

8 kommentarer:

 1. Jag undrar om den vandalen som slog sönder min vindruta kommer att gå och grunda ett nytt Google i morgon, eller om de invandrargäng som kastar sten på brandkåren efter att de anlagt ännu en brand kommer att slå ihop sina "kloka" huvuden och skapa ett nytt Youtube.

  Sverige måste börja ställa krav på invandrarna att anpassa sig till grundläggande svenska värderingar, lära sig språket, börja arbeta och hålla sig borta ifrån kriminalitet. Det är inte mycket begärt men här i Malmö är det tyvärr allt för få som lever upp till de låga kraven.

  Ge en morot i form av ett uppehållstillstånd till de integrerar sig och kasta ut de som missköter sig.

  SvaraRadera
 2. Anonym:
  Invandrare måste också få chansen att komma in i socioekonomin... det får de knappast idag, tack vare de förstelnande arbetsmarknadsreglerna och diskrimineringen från potentiella arbetsgivare (som i viss mån beror på sagda arbetsmarknadsregler)...

  SvaraRadera
 3. Hela förslaget är vidrigt. Att det ska skeppas slavar till Sverige så att svenskarna själva ska slippa göra skitjobbet.

  Snacka om att exploatera icke västländer och deras befolkning till max!
  Först på plats och sedan även på plats i väst. Och sedan försöka få det hela till att framstå som en välgärning!

  Anna.

  SvaraRadera
 4. Anna: Du vill att män, kvinnor och barn ska hämtas med polis, interneras och med våld skickas tillbaka till diktaturer och fattiga länder. DET är vidrigt.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet!

  Samtidigt blir man lite ledsen när man läser trångsynta och intoleranta inlägg som det av Anna.

  Den infantila tron att man kan lyfta människor till svensk välståndsnivå genom ren vilja är människofientlig och måste bekämpas.

  Vuxna och myndiga människor är själva helt kapabla att avgöra vad som är bäst för dem, de är inte betjänta av att dömas till evigt bidragsberoende i av socialdemokratin skapade miljonområdena. Det är ett grymt och ovärdigt öde.

  Var och en skall syssla med det som är deras komparativa fördel, det är så vi maximerar välståndet för alla människor.

  Det finns två anledningar till att vänstern är emot arbetskrafinvandring.

  1. Den ena har demonstrerats av rasistiska fackliga ledare som kallar utländsk arbetskraft för sopor som skall bäras ut för att hålla rent.

  2. Man är protektionister vad gäller arbetskraft, detta deklarerar man öppet på LO:s hemsida.

  Att stoppa människor från att få det bättre, med anledningen av att de inte skall få det bättre om de inte får det minst lika bra som svenskar är ett totalt och fullständigt idiotiskt argument. Det är självklart att de som använder detta argument har mer verkliga men ljusskygga åsikter i frågan.

  SvaraRadera
 6. Jacob Lundberg, jag tror inte att det är speciellt populärt att lägga orden i munnen på de som är här och kommenterar på din blogg. Vi är självständiga individer och föredrar att föra vår egen talan.
  Tack.

  Peter, jag anser inte att västvärlden och Sverige ska fortsätta gå i spetsen och exploatera de länder som de först plundrat ut för att sedan erbjuda dem modernare slavjobb, dvs. skitjobben som svenskarna själva känner sig alldeles för fina för att utföra. (Där till anser västvärlden tydligen också att den de först plundrat och ska utföra skitjobbet ska vara tacksam). Det är cynism på högsta nivå.

  "Den infantila tron att man kan lyfta människor till svensk välståndsnivå genom ren vilja är människofientlig och måste bekämpas", skriver du men blottar samtigt en oerhört naiv, bristfällig och tunnelseende inställning.

  Där till efterlyser jag de allra mest grundläggande kunskaper vad gäller allmänbildning i detta fall, då det förlopp som ligger bakom västländernas välmående, har fått betalats dyrt av övriga länder. På ren svenska, regelbundna övergrepp och stöld har begåtts. Du borde skämmas som inte inser detta och antar ett mer ödmjukt förhållningssätt.


  Nej, lämna omedelbart tillbaks det som orättfärdigt s t u l i t s från mindre bemedlade länder. Och sluta vara så skenheligt hycklande.

  Den plundringspolitik borgarna så konservativt fortsätter att plädera för är skamlig. Sluta omgående att exploatera klass, ras och kön för att fortsätta göda girigheten. Nu får det vara nog!
  Anna

  SvaraRadera
 7. Anna: Vi liberaler vill att de som vill ska få komma till Sverige. Du vill att de inte ska tillåtas komma hit (antagligen för vad du anser är deras eget bästa). Alltså vill du upprätthålla invandringsbegränsningar med polisens tvångsmakt.

  SvaraRadera
 8. Jacob Lundberg, du blandar ihop äpplen och päron och det är synd.

  Försök förstå, jag opponerar mig definitivt inte mot att invandrare (och inte "de", som du benämner dem) ska få komma hit. Jag opponerar mig mot att individer ska tas hit som andraklassens medborgare. Där det redan är bestämt inom vilket fack de ska stoppas,nämligen inom låglönefacket, för att utföra skitjobbet åt svenskarna, för ytterligare exploatering. Det är en viss skillnad, mot det du ytterligare pådyvlat mig genom att återigen lägga orden i min mun.

  Anna.

  SvaraRadera