14 maj 2008

Hög tid för ingripande i diktaturer

Ulf Nilssons krönika i gårdagens Expressen formulerar precis mina åsikter. Det är dags att skrota folkrätten och intervenera i länder som Somalia, Kongo, Sudan, Nordkorea, Zimbabwe, Burma och Iran.

Att som Ulf Nilsson kalla det kolonialism är dock att använda fel begrepp. Kolonialismen var inte ämnad att införa demokrati i kolonierna. Införandet av demokrati, om än på medellång sikt, måste dock vara det primära målet för varje västerländsk ingripande i diktaturer.

4 kommentarer:

 1. FAst varför bara dom uppräknade länderna? Länder som Pakistan och Kina är ju också diktaturer....Väntar med spänning på att Lundbergs ska föreslå att Sverige ska attackera Kina och Pakistan på nästa MUF-stämma.

  SvaraRadera
 2. Citat: "Bara för att Kinas regim inte är rättmätig (den är inte demokratisk) anser jag inte att man bör invadera landet. Dödsoffren och förstörelsen skulle inte uppvägas av att Kina demokratiserades och eliminerades som hot. I andra fall, exempelvis Iran, Kuba, Nordkorea och Sudan, skulle en tillräckligt stor invasionsstyrka kunna införa demokrati till en kostnad som understiger vinsterna av en demokratisering."

  SvaraRadera
 3. Vad är en demokratisk regim? Nu vet jag inte om Kina är ett hor, i så fall mot vem? Kan inte påminna mig att dom attackerat andra länder, vilket USA gjort. Och att invadera t ex Iran lär ju vara sju resor värre än fiaskot i Irak som krävt mionst 100 000 irakier + ett antal USA-soldaters liv. Sen pågår det fortfarande efter 6 år strider i Afghanistan. Hur många dödsoffer är acceptabelt för en invasion i Iran? 500 000? 1 miljon?

  SvaraRadera
 4. Om du har läst vad jag skrivit förstår du att det inte handlar om vilka länder som utgör ett hot mot övriga världen. Det handlar om vilka regimer som förtrycker sina egna folk.

  Klart är att människor dör i krig och att människor dör på grund av att Iran är en diktatur. Ett krig mot Iran måste alltså föregås av en avvägning mellan dessa båda dödssiffror. Man kan jämföra med Koreakriget där 2-3 miljoner dog. De flesta skulle nog i dag ändå hålla med om att det kriget var värt det när man tittar på Sydkorea.

  Iran 2008 är inte lika repressivt som Nordkorea 1950 så dödssiffror av koreansk magnitud bör inte accepteras, men jag tror att en tillräckligt stor invasionsstyrka skulle kunna vinna kriget utan stor blodsspillan.

  SvaraRadera