19 maj 2008

Mäktigare EU bra för Europa

Dagens Nyheters ledare kommenterar i dag insiktsfullt situationen inför folkomröstningen om Lissabonfördraget. Det är inte klokt att lägga fram ett komplicerat dokument på flera hundra sidor för folket att anta eller förkasta. Det är det vi har politiker till.

Att mer makt flyttas till EU-nivå och att beslutsfattandet blir mer effektivt är någonting positivt. Oavsett om bestämmelserna är liberala eller inte är det i de flesta fall bra om de är samma över nationsgränser. Ett mäktigare EU kan också trycka på kraftigare för liberala reformer i de nya medlemsländerna i Östeuropa.

Tillägg: Edvin Alam håller inte med. Angående argumentet att fördraget aldrig varit en valfråga så väljer vi politiker för att ta sig an frågor som dyker upp och väljarna visste 2006 vilka partier som är positiva respektiva negativa till EU. Tidigare inlägg: "Folkomrösta inte om EU-fördraget", "Med EU för ett liberalare Europa", "EU-stat, ja tack!".

5 kommentarer:

 1. Eller så kan det ju vara så att du har ett ganska kraftigt folkförakt?
  Lissabonfördraget var inte alls på tapeten vid valet 2006 och folk har i princip inte fått reda på att det är på g. Konstigt att folk inte kan sätta sig in i det när man aldrig får någon information om det! Enda anledningen att ni inte vill ha folkomröstning är för att ni är ganska säkra på att det svenska folket kommer rösta nej!

  SvaraRadera
 2. Jag håller fullständig med "Desirée, Jacob gör det lätt för sig när han lägger över en sådan viktig fråga tillpolitikerna. En liten påminnelse, som gjordes vid en undersökning, visade, att flertalet av politikerna inte hellre förstår innebörden i det nya fördraget, fast de erkänner det inte. Jag frågar mig, hur många politiker har studerad fördraget? Så varför är de bättre lämpade än folket? Nej gå ut diskutera, låt folket bestämma genom en folkomröstning.

  SvaraRadera
 3. Det är kul med debatt! : )

  SvaraRadera
 4. Mycket!

  Trevligt också att få vara gammelmoderat för ovanlighetens skull.

  SvaraRadera
 5. Med tanke på vilka svin alla politiker är skall man inte vika en tum, inte släppa något.

  SvaraRadera