26 maj 2008

Ny kampanj: 18 på Systembolaget!

18 på systemet!I dag startade MUF Skellefteå en stor kampanj med budskapet att åldersgränsen på Systembolaget bör sänkas till 18. Vi samlar ihop namn som kommer att skickas till folkhälsominister Maria Larsson. Skriv under på MUF Skellefteås hemsida och gå med i Facebookgruppen. Norra Västerbotten rapporterar.

Det stora problemet för dem som hävdar att en sänkning skulle leda till enorma problem i samhället är att en 18-årsgräns (eller ännu lägre) fungerar i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Danmark och många andra länder. I Norge och Finland dras gränsen för när 18- och 19-åringar får köpa alkohol utanför krogen vid 22 procent alkohol i stället för 3,5 procent som i Sverige.

26 kommentarer:

 1. Att påstå att det skulle funka i Danmark, Tyskland och Storbritannien är ett skämt. Varför denna vilja att ge ungdomar på 15-16 år tillgång på hur mycket sprit som helst?

  SvaraRadera
 2. 18 år är egentligen den bästa åldern. Att folk säger att man som 18 år kan skada ens hälsa är urlöjligt , visst de är sant. Men bara för att vissa inte kan hantera det ska väll inte de mer "medvetna" ta skiten. Egentligen var är definitionen då en ålder borde gälla?
  Vem säger att minst så många 20 åringar måste ha alkoholproblem tills man höjer det till 21 osv ...
  Nej som 18 år får man ansvara för sin egen hälsa och själv ta ansvar för skadegörelse oavsett om man är alkoholpåverkad.
  Jag finner inte logiken "du får ha innehav av alkohol som 18 år för det kan skada dig själv och andra , men du kan gärna skjuta ihjäl någon medvetet i krig"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du snakar om??? jag fattar inte vadå?

   Radera
 3. Haha, ja det funkar ju verkligen skitbra i de länderna.

  SvaraRadera
 4. Varför inte sänka till 16?

  Desto lättare för alla tioåringar att få tag på sprit.

  Korkat förslag.

  SvaraRadera
 5. "Men bara för att vissa inte kan hantera det ska väll inte de mer "medvetna" ta skiten"

  Det är dom mer "medvetna" som får stryka på foten för att de "omedvetna" inte ska få ta skiten, dom kan inte hantera den.

  SvaraRadera
 6. Kommatering is your friend.

  SvaraRadera
 7. Och det är just det som myndighetsåldern betyder , alltså man får ta ansvar för sina egna problem som t ex missbruk. Sen kan man ju vända på det o säga att de "medvetna" får mindre frihet pga de "omedvetna". Landet Sverige verkar gilla minoritet>majoritet , i alla fall på alkohollagarna.

  SvaraRadera
 8. ja men om man får dricka när man är på krogen får man köpa å dricka när man är 18 så varför inte på system när man är 18

  SvaraRadera
 9. Jag tycker detta är bra. För kan man dricka när man är 18 på krogen (som egentligen inte skall servera när personen är "berusad" spelar ingen roll, för det skiter dem i.) så kan man fan likaväl kunna köpa sig några bärs med sig hem och njuta av en go rulle.

  SvaraRadera
 10. att det skulle sänkas till 18 år skulle innebära att fler ungdomar runt15-17 skulle kunna få tag på sprit. Dock minskar ju detta lagningen på svart sprit. Men lagningen kommer att öka ännu mer, Alla 15-17 åringar känner inte langar och därför inte får tag i sprit. Men skulle det ändras att en 18 åring kunde köpa skulle dessa som inte känner langar lättare få tag i sprit, Då man kan gå på samma gymnasium och sånt..

  Dock tycker jag att det borde vara 18 år på systemet då man är myndig men tror det skulle öka med lagningen , Det som e posetivt är att den svarta lagningen försvinner som är riktigt bra :-)

  SvaraRadera
 11. Jonatan Adolfsson13 maj 2009 19:09

  "Men bara för att vissa inte kan hantera det ska väll inte de mer "medvetna" ta skiten."

  Med samma resonemang borde vi tillåta kokain, heroin, LSD och ecstasy. Finns ju gott om människor som klarar av det också.

  Varför ska vi ha lagar egentligen? Det begränsar ju bara de "medvetna" och deras frihet! Synd att alla inte bara kunde ha lite sunt förnuft.

  SvaraRadera
 12. Att så många går på systembolagets propaganda om att samhället faller ifall vi har 18 år. Jag menar 20 år + kan köpa ut till 18-19 år , så skit samma.
  Om ni inte gillar frihet stick till Nord Korea. Dagens Sverige har för mycket sociala skydd som tillsist spärrar frihet. Sen så e kokain o sånt olagligt din dumme jävel.

  SvaraRadera
 13. Snälla Jacob Lundberg! Vi som jobbar inom polisen, räddningstjänsten och akutvården har ständigt detta problem med ungdomar som inte kan kontrollera konsumerandet av alkohol! Det är inga små problem, du är säkert medveten om hur mycket skada alkoholen gör i samhället!

  Jag personligen känner ett starkt missnöjde med denna kampanj och troligen känner många som mig som sätt skadorna med egna ögon! Det är som att köra åt helt fel riktning!

  Snälla öppna ögonen och titta på runt om i
  samhället! Tror ni verkligen ni gör det bättre genom att göra det lättare för ungdomar att få tag i alkohol?

  SvaraRadera
 14. Saken är det att det handlar om att man som myndig anses vara myndig , helt enkelt en liberal fråga. Måste bara säga att alla ungdommar dricker mycket redan nu och tror inte det medför ökad ungdomsfylleri , lika bra att 18/9 får det lagligt istället för Christers hembrända eller Lars-Olofs billiga tyska smuggel vodka.

  SvaraRadera
 15. Mycket bra, dock tycker jag att det ska vara 20 på sprit men att öl,vin och cider ska sänkas till 18, detta skulle påvärka samhället posetivt igenom att mindre med ungdomar dricker sprit, utan dricker öl, vin och cider istället som inte skadar hällsan lika mkt och dessutom som är svårare att dricka sig så full att man blir medvetslös och riskerar dö.
  Nästan alla 16 åringar i dagens samhälle kan få tag i alkohol nu, många dricker sprit, för det är lätt att gömma, lättare att få tag i osv osv
  Hade man då gjort öl, cider och vin mer lätt tillgängligt hade detta hjälpt.

  SvaraRadera
 16. då kan vi lika bra ha 20 år på allt , för alla produkter skadar en i fel mängd , t ex monopol på snabbmat ? det skadar ju också folkets hälsa , eller monopol på bilar så staten kan reglera efterfrågan av bilar så färre dör för det finns färre bilister ? eller så avskaffar vi alla statliga monopol o sänker från 20 till 18 . Typsikt Sverige att dramatisera precis allt , töntigt , tex nu ska man ha 18 eller var det 15 på energidrycker ..... jaha. Allt detta har med socialism , säger dem åtminstonde de där politikerna. Undrar varför då inte man använder Systembolagets vinster för att hjälpa dem som har fallit i missbrukfällan , nä , istället kör dem töntiga "tonårsfyllerireklamer" ser inte någon socialism i det , låter mer som ett propagandaskrik för att behålla vårt ansvarsfulla statliga övermänskliga perfekta systembolag.....
  Nä här i Danmark har den mundiga personen en fri vilja på lagliga varor.

  SvaraRadera
 17. hej Jackob....... Du vet, jag kan inte hålla med dig på det här området. Annars är du ju trevlig och så, men på den här punkten står vi olika. okej? Jag tycker att åldersgränsen skulle vara ungefär 28 år. Människor kan inte kontrolleras om de är under 28 år gamla. okej? Så, jag tycker att du ska ta dig i kragen och visa vilken man du är! Ta dig samman Jackob, och sätt dig in i ämnet lite grann. du kanske ska gå med i någon politisk förening och få se vad som är viktigt och inte. DU HAR FEL! /en människa

  SvaraRadera
 18. Precis, jag instämmer. Jag kan inte förstå mig på folk som inte kan kontrolleras på grund av den unga ålder de lever i. 18 år är för mig som 50 åring ett fult sätt att behandla alkoholen på. JAg tycker att personer under 30 ska hållas i styr precis som en människa sade i kommentaren över. Jag tycker inte att barn som ni ska prata om detta på internet. :) det är fint att ni förstår. och föresten så bor jag i finland. där dricker man inte sprit förrän 31 års dagen. :=) så ja. tack / Görgel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ååh! äntligen en man som förstår. Där ser du JAckob-ponken, att du har riktigt fel alltså.Vem kan komma och säga att man ska dricka alkohol när man är bara 18 ynka år? Då är man ju bara ett liten barn som inte kan kontrolleras.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Men hallå... Har du ens varit i Storbritannien? Har du sett hur det är egentligen bortsett ifrån pappret om hur det funkar med pengarna där bara för att fler får köpa? Det är kaos bland ungdomar, vi människor måste komma ner på jorden, knark finns överallt, droger och alkohol langas hit och dit och då tror du att det hjälper genom att sänka åldern till 18?
  Åk till ditt kära land Storbritannien och besök ungdomarna så får du se sanningen i vitögat

  SvaraRadera
 21. Hur tror ni alla det skulle gå för våra kära krogar vi ungdomar håller så kärt fast vid?

  SvaraRadera