03 maj 2008

Samernas privilegier måste avskaffas

Expressens ledare skriver i dag om Vellingemoderaterna som driver Sverigedemokratisk politik så att till och med Sverigedemokraterna är nöjda. Som bland andra ledarskribenten och Niklas Wykman påpekar är det en skam för Vellinge och för moderaterna att man inte tar emot några flyktingar.

I Svenska Dagbladet är det tvärtom när Sverigedemokraterna driver en fråga som borde vara självklar – att staten inte ska ge specialbehandling åt vissa folkgrupper. De privilegier som samerna åtnjuter är inte förenliga med ett rättssamhälle där medborgarna är lika inför lagen.

Renbetesrätten bör kunna göras om till överlåtbara äganderätter i de fall det kan konstateras att renskötare av hävd haft rätt att ha renarna på en viss fastighet. Dagens system med kollektiva rättigheter och statliga subventioner som utgör 80–90 procent av renskötarnas inkomster måste avskaffas.

8 kommentarer:

 1. samerna är Sveriges ur-befolkning- dem skall man vårda väl! Alla vet att
  det finns en liten klick markägare som retar sig på samerna- så även sd..inget annat än lågt "röstfiske" är det vad ni pysslar med. Skämmas!

  SvaraRadera
 2. Jag tror du tyvärr har fel. Svenskarna är sveriges urbefolkning. Samerna är bara ett av några nomadiserande folkslag som kom hit betydligt senare.

  SvaraRadera
 3. Vadå? Skulle kommunalpolitikerna i Vellinge vara en skam för moderaterna? Varför då? Dom genomför ju bara den politik som kommuninnevånarna önskar. Det är ju det som kallas demokrati..

  SvaraRadera
 4. Och man kan inte låta bli att undra, bor Wikman och Lundberg själv under dom omständigheter som dom vill att Vellingeborna ska göra? Lever dom som dom lär och har själva bosatt sig i ett invandrartätt område som t es Rinkeby eller Bergsjön? För det kan väl inte vara så att dom snackar skit och begär av andra vad dom själv inte ställer upp på?

  SvaraRadera
 5. Jag är Sd-väljare men inte helt överens med Samefrågan. Dock har jag erfarenhet utav det Samiska genom att min flickvän är börd utav dem. Jag bor i Norrbotten och är väldigt ofta några mil utanför Arvidsjaur, och jag försöker få en bild utav både Samerna och svenskarna i orådet. Frågan är vilka som är Svenskar säger multikultilobbyn, men så icke i dessa frågor vilket jag ser som märkligt. Samerna var inte bofasta då Norrland befolkades söderifrån, dessa var ett nomadfolk på den tiden. Och dom har aldrig påstått sig "äga" marken dom har sina renar på. Renägarna som endast är en liten del utav den Samiska kulturen och befolkningen har inte ens medhåll från andra Samer såsom sjösamer eller skogs- och fiskesamer. Jag vet ett fall där ett jaktlag var på älgjakt på marker som dom en gång köpt utav Samerna, samen föste ner sina renar på ren flit på dessa marker mitt under jakten, och med hänvisning till sin urrätt så sköt han jaktlagets båda hundar för att dessa inte skulle störa hans renar. Tilläggas skall att hans renar vistades 1.7 mil därifrån och hundarna uppskattades till ett värde utav 20 000:-. Detta var naturligtvis helt korrekt gjort utav Samen att skjuta hundarna på jaklagets mark....enligt rådande lagar! Som jag ser det så var det enbart för att jäklas och visa makt. Själv blev jag ombedd att sticka åt helv...då jag satt och pimplade på en sjö hos svärfar för 2 helger sedan...anledningen var att jag störde hans/Samens renar då dom var gravida...dock ändrade han ton då jag på ren Skånska bad honom uppvisa vilken lag som säger att jag inte får vistas på svärfars mark och sjö. Han bad så hemskt om ursäkt vilket han inte gjort om jag var en Norrbottning. Var och en får bilda sig en uppfattning i hur vissa Samer beter sig, själv är jag oerhört fasinerad utav deras kultur och musik...men inte utav hur dom beter sig emot sina gemensamma grannar. Dock kommer jag ändå i fortsättningen propagera för en positiv syn på Samerna.

  SvaraRadera
 6. Ändå antiism måste man väl inse att det finns människor som gör idiotiska saker och ändå får rätt i lagen. Idioter finns det lite överallt och det har inget att göra med om han är same eller inte. De flesta samer skulle nog tycka han gjorde fel. Det är mer fel på lagen som har kryphål.

  SvaraRadera
 7. beccasin absolut, fast jag skulle kunna berätta åtskilliga andra händelser. Men eftersom jag faktiskt är väldigt pro-samisk och samtidigt Sd-väljare är det nog bäst att hålla låg ton då jag annars kommer kallas rasist förmodligen. Det finns Samer lite varstans i dessa trakterna, mycket få är renskötare. Och jag kan säga att dom Samer som inte sysslar med rennäring, är även dom ibland gruvligt trötta på sina gelikar då vissa har satt direkt olagliga saker i system. Här uppe har jag själv bevittnat när dom lägger sjuka renar på tågspår osv. Inte ett enda rovdjur är fredat utan dessa t o m hetsas ihjäl med skotrar. Och det sistnämda är särdeles vanligt ibland samtliga renägare, och då pratar vi djur som örn, järv, lokatt..ja och självklart dom få strövargar som kommit ifrån Finland över vintern, ej heller ska vi glömma björn...fast dessa passar man sig lite för. När det gäller att skjuta jakthundar så händer det relativt ofta, dock tänker jag inte peka ut någon speciell grupp, men tidningarna här hymmlar inte om vilka det är. En gång i tiden var jag 100% pro-samisk...den siffran har sjunkigt rejält tyvärr pga vissa renägares ibland rena rasistiska utspel och beteende...hur hade renägaren reagerat om jag inte varit Skåning där på sjön? För det som några gör emot Svenskarna här är inget annat än ren hämd för gammal socildemokratisk rashygieni med skallmätningar osv..bråken ligger djupt rotat hos båda grupper. Vad jag menar är även det att man måste skilja på renägare och samer i övrigt...en sjutusan till stor skillnad är det som jag uppfattar det, rättare sagt jag vet. Frågan är hur man ska lösa problemen uppe i fjällmarkerna mellan olika grupper nere ifrån Stockholms riksdagshus?

  SvaraRadera
 8. Anonym 17:00

  Nej, samerna är Sveriges urbefolkning. http://sv.wikipedia.org/wiki/Samer

  SvaraRadera