06 maj 2008

Vårdstrejken är destruktiv

DN:s ledare har i dag en bra analys av den pågående vårdstrejken. Alexander Malmgren har tidigare förklarat att lönerna skulle vara högre om det fanns en verklig brist på sjuksköterskor.

En annan aspekt är naturligtvis att arbetsmarknaden för sjuksköterskor liknar ett monopsoni, det vill säga en situation med bara en arbetsgivare. Det finns liten konkurrens om arbetskraften. Jämför med USA där sjuksköterskor tjänar 40 000 kr per månad mot 23 000 kr för svenska sjuksköterskor (2004).

Just nu kan vi bara hoppas att strejken blir ett stort misslyckande för Vårdförbundet. Den här typen av metoder är bara destruktiva.

5 kommentarer:

 1. varför inte hoppas att de lyckas istället? det vore väl bra?

  SvaraRadera
 2. Visst vore det utmärkt om dom lyckades. Nu stämmer ju inte Lundbergs teorier med verkligheten. Det är inte större läkarbrist än sjuksköterskebrist, dessutom arbetar läkarna inom samma monopolsituation som sjuksköterskorna, så att deras lönenivå är betydligt högre har alltså andra orsaker än marknadsmässiga. Huvudproblemet är att arbetsgivarna och politikerna helt enkelt medvetet väljer att ge bl a läkargruppen högre loner (liksom man väljer att prioritera ingenjörers löneutvecklinga framför sjukskötersorna.

  SvaraRadera
 3. Läkarna jobbar inte inom samma monopolsituation. Inte ens de läkare som jobbar inom den offentliga sjukvården; de är inhyrda från bemanningsföretag som tar ut skyhöga löner. De enda "riktiga" läkarna vi har kvar inom offentlig sektor idag är AT-läkarna.

  SvaraRadera
 4. Ett rent skitsnack. Majoriteten av läkarna är anstaällda av landstinget. Och även om det finns läkare som arbetar åt bemanningsföretag så gäller det även sjuksköterskor. Så det är fortfarande politikernas löneprioriteringar som styr.

  SvaraRadera
 5. Noterar att bl a MUF:s ordförande i dagens Göteborgsposten pläderar för en uppvärdering av hogskoleutbildade, kvinnliga yrkesgrupper inom vården. Han ger också exempel på var pengarna ska tas ifrån och att en effektivisering av vården ska komma anställda tillgodo. Bra!

  SvaraRadera