Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

12 juni 2008

Alkoholfanatism över styr

Missa inte Mattias Svenssons sågning av den fanatiska alkoholpolitiken som bara fokuserar på totalkonsumtion, inte på den problematiska konsumtionen, och som snabbt viftar bort vetenskapliga slutsatser om att det är ofarligt att dricka fem brukar starköl per dag [Mattias Svensson balanserar detta påstående i en kommentar].

En vanlig utgångspunkt är att alkoholen skapar brottslighet och sociala problem. Min enkla undersökning av Sveriges kommuner (nedan) visar inget sådant samband. Förutom ett antal kommuner vid norska gränsen köps det mest alkohol i Danderyd. Knappast sinnebilden av ett samhälle präglat av sociala problem.


Källa: Folkhälsoinstitutet

3 kommentarer:

 1. Intressant. Men vilka är de vanligaste anmälda brotten? Alkohol är ju framför allt kopplat till våldsbrott (vilket inte innebär att alkohol orsakar våldsbrott). Dessutom föreligger diskrepans mellan Systembolagets försäljning och konsumtion. Den förstnämnda tror jag ligger på ungefär 50 procent av den totala alkoholmarknaden.
  Statistiska samband kan verka förvillande enkla, men de kan också vara lätta att dölja.

  SvaraRadera
 2. Jo, detta är ju bara en enkel undersökning av frågan. Jag har inte grävt så djupt. Men om man lyssnar på alkoholfanatikerna borde man ha funnit ett samband.

  SvaraRadera
 3. Sedan är det naturligtvis inte ofarligt att dricka fem burkar starköl eller motsvarande om dagen. Det fascinerande är dock hur få även bland folk med så hög genomsnittskonsumtion som säger sig uppleva problem i de anförda studierna. Man ska dock komma ihåg att med en sådan nivå på konsumtionen uppger sig omkring 15 procent vara beroende. Även om farorna överdrivs, så ska de inte bagatelliseras.

  SvaraRadera