Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

30 juni 2008

"Avskaffa hjälmtvånget för barn under 15 år"

Insändare i dagens Norra Västerbotten tillsammans med Evelina Hult, 13 år:

Sedan 2005 är det lag på att barn under 15 måste ha cykelhjälm. Det är märkligt att ha en sådan bestämmelse när den inte går att genomdriva eftersom personer under 15 inte kan straffas. Därtill är de flesta cyklister som skadas äldre.

Cykelhjälm måste vara en fråga för föräldrar och inte för politiker. Föräldrar vet bäst vilka säkerhetsanordningar som deras barn behöver använda. Om barn och föräldrar inte ens får bestämma om cykelhjälm ska användas eller inte, vilka beslut ska man då tillåtas att fatta?

Det är dags att avskaffa denna förmynderibestämmelse och ge makten till familjerna, inte till politikerna.

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet och fortsätt kämpa för att denna onödiga lag avskaffas. Föräldrar och inte staten bestämmer sånt här.

  SvaraRadera
 2. Ska vi göra samma med reglerna för bilbälten också eller?

  SvaraRadera
 3. Johan! Får jag upplysa dig om att barn inte kör bil. Även här är det föräldrarna som styr.

  SvaraRadera
 4. Är det bilförarna som vet bäst vilka hastigheter de klarar av på vägarna så hastighetsbegränsningar blir överflödiga? Eller hur mycket sprit man kan dricka och ändå köra bil, så begreppet rattfylleri försvinner?

  Hjälmtvång på barn under 15 år finns av en anledning. Balanssinnet är mindre utvecklat, cykelkunskapen hos yngre barn är mindre, liksom riskbedömmande och varseblivning i trafiken. Inte ens synfältet är fullt utvecklat. Slutsats: Hjälmen räddar liv, annars hade den inte funnis.

  SvaraRadera
 5. Hade en grannflicka som precis fyllde 13 år, och hennes största önskan detta året var att, lyssna noga nu, få slippa sin cykelhjälm. Det var inte tal om några märkeskläder, smink eller något sådant, utan en tillåtelse från föräldrarna att få åka med oskyddat huvud. Föräldrarna hade tagit upp frågan flera gånger innnan och flickan sa att ingen annan mer än hon och nördarna använde hjälm, och hon ville inte tillhöra de sistnämnda. Föräldrarna hade t.o.m. tagit upp frågan vid ett föräldrarmöte, då det blivit knäpptyst och någon mumlat något om att de inte haft hjälm när de var unga. Jag förstår alla parter i denna fråga, flickan vill inte bli nördförklarad, föräldrarna vill inte att deras dotter ska hamna utanför, de andra föräldrarna har väl tröttnat på att tjata, men man måste se till helheten, det kostar pengar för samhället att unga barn blir förolyckade, och ser man till andra aktiviteter har barnen inte svårt att acceptera hjälm, se t.ex. på skidsporter och skateboardåkning och t.o.m. vissa cykelsporter. Ett sätt är att informera årligen om skadeverkningar i skolan införa premier osv. Det jag inte ha tagit upp är ju utseendet på håret efter användandet av hjälm kan har en inverkan också, så varför inte införa en iordningställande tid för de som har hjälm. Allt för att få ett bättre användande.

  SvaraRadera