12 juni 2008

"Sossarna kan inte svara"

I gårdagens Norra Västerbotten hade jag en insändare:

På senaste kommunfullmäktige diskuterades en handlingsplan för allergiförebyggande arbete i kommunen. Under debatten kunde socialdemokraterna inte svara på vad planen skulle kosta. Varför gav inte socialdemokraterna något svar?

Det finns två möjliga anledningar. Den första: de vet inte hur stort det ekonomiska åtagandet för handlingsprogrammet blir, vilket i så fall är allvarligt. Då fattar våra politiker beslut i blindo, utan att veta om besluten är kostnadsdrivande eller inte. Är det så våra skattepengar ska användas?

Den andra tänkbara anledningen är att majoriteten struntar i att följa upp handlingsprogrammet med några pengar. Ambitionen med programmet blir då inte mer än floskler. Programmet lär då hamnar på någon dammig hylla bland en mängd policys, handlingsplaner, strategier och liknande dokument, och glöms slutligen bort.

Den socialdemokratiska majoriteten i kommunen verkar ligga bakom produktionen av en mängd olika policydokument som på ett eller annat sätt reglerar kommunens verksamhet och människors vardag. Om de kostar pengar eller inte verkar man inte veta, utan ambitionen är främst att fylla på i dokumenthyllan inom den kommunala byråkratin.

Skellefteå kommun har höga kostnader jämfört med andra kommuner. Kan en orsak vara en svällande byråkrati som spottar ut pappersprodukter?

2 kommentarer:

  1. pinsamt , men tyvärr inte ovanligt . 60 miljoner ska läggas på badhuset här i kommunen fast det bara finn 2 miljoner för 08 och 3 för 09 . resten ja , det kommer lösa sig ....

    SvaraRadera
  2. Jättebra insändare, mycket talande beteende för s-märkta kommuner.

    SvaraRadera