14 juni 2008

Tråkigt nej

Norra Västerbottens ledare skriver i dag bra om folkomröstningen på Irland:
Argumenten har varit känsloladdade inför folkomröstningen. Aldrig eller sällan sakliga.

Ett exempel är att nejsidan motsatt sig fördragstexten som säger att antalet kommissionärer ska minska från 2014. Då riskerar Irland att förlora sin kommissionär. Det blev en stor sak i folkomröstningskampanjen.

Faktum är att gällande fördrag, Nicefördraget, stadgar att principen om en kommissionär per land ska bort redan från 2009. Och det sade irländarna ja till i en folkomröstning för sex år sedan.

I dagsläget är det oerhört viktigt att ratificeringen av Lissabonfördraget fortsätter i de länder som ännu inte har gjort det, däribland Sverige. Det är nämligen orimligt att en miljon irländare stoppar utvecklingen för en halv miljard andra européer.

2 kommentarer:

  1. Men nu var det ju bestämt att fördraget inte skulle användas om ett land sa nej..Det är ju löjligt då att fortsätta med det...Tala om att slösa skattepengar. Det måste ju omförhandlas först måste du ju förstå. Och så bör alla länder få folkomrösta sedan om det. Men ni Moderater vill ju ha koll på alla medborgare så ni vet nog redan hur folket vill med hjälp av FRA

    SvaraRadera
  2. Det är snarare orimligt att en halv miljard andra européer inte ens får en chans att rösta om fördraget; som jag kan garantera dig att en överväldigande majoritet som värderar individuell frihet och decentralisering mer än ökad centralisering och mer makt hos politiker, inte direkt uppskattar.

    Ännu en tragikomiskt "liberal" ställning hos moderater; att individuell frihet skulle komma genom att individen själv får mindre makt över sitt liv - och inte ens själv ska få bestämma om så skall vara, utan det ska överlåtas till politikerna! Är det kanske inte dags att man antingen faktiskt blir liberaler, eller slutar att försöka lura folket genom att påstå att man är det...?

    SvaraRadera