Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

23 juli 2008

Ny MUF-rapport med alternativ till facket

I dag släppte den arbetsgrupp inom MUF som jag är medlem i, Jobb för unga, en rapport om alternativ till hur konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare om exempelvis löneutbetalning kan lösas utan att facket behöver blandas in.

Svenska Dagbladets ledarblogg har en kommentar med intressanta synpunkter. Vi har tittat lite på hur man kan göra det lättare för arbetstagare att driva tvister när arbetsgivaren inte har hållit sin del av avtalet. De civila organ eller ombudsmän som diskuteras behöver ju inte vara statliga som diskrimineringsombudsmannen eller ARN, utan kan drivas utanför statlig kontroll som exempelvis Etiska rådet mot könsdiskriminerande reklam (med hemsida som en idrottsförening i division sex) eller Centrum för rättvisa.

3 kommentarer:

 1. Den bäst lösningen borde väl vara en fri marknad, där s.k. arbitration agencys kan vara de som löser konflikterna. Det funkar ju i näringslivet idag hur bra som helst med skiljeförfaranden och likande, så man kanske borde öppna upp för det mellan arb.givare och arb.tagare? Om detta lades ut som en möjlighet vid dispyter så skulle markandens mekanismer garantera snabba och rättvisa processer.

  SvaraRadera
 2. ?? Kan inte se annat än att facket med kännedom om arbetsgivare inom ditt skrå är mer lämplig än en privat organisation. Dessutom betalar de som är medlemmar i facket redan för den hjälpen.
  Skulle vara för dem som inte var medlemmar då.

  Månne det vara det gamla hatet mot allt statligt/fackligt som kommer upp till ytan igen.
  Nytt ämbetsmannaämbete eller ett civilt organ? Ur askan i elden, skall det finansieras med statliga medel?
  Är det tillåtet och vara kritisk här så finner jag inte detta mindre byråkratiskt än nuvarande former, det enda jag kan se är att ni vill överföra från staten/facket till den civila marknaden.
  Vissa saker bör och skall förbli i statlig regi, men att nämna det här är väl som att säga till en kristen att gud inte existerar.

  Jodu Hellström "så skulle markandens mekanismer garantera snabba och rättvisa processer", för vem?

  SvaraRadera
 3. För parterna inblandade givetvis. För parterna som enats om ett skiljeförfarande.

  SvaraRadera