Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

30 juli 2008

Varför skulle det inte fungera i Sverige? Del 3: Bostadsmarknaden

Den brittiska bostadsmarknaden är sedan Thatchertiden till största delen oreglerad. Den som vill kan ordna en bostad i London på en dag. Det finns ingen bostadskö. Hyrorna är dock mycket höga, men det torde bero på ett högre kostnadsläge och på att myndigheterna begränsar var man får bygga. Ett exempel är Hyde Park som är 250 hektar i stort sett oproduktiv mark (med till och med oslaget gräs på sina håll) mitt i London.

Miljontals människor från hela världen tycker att det är värt de höga hyrorna att bo i London, något de kanske inte skulle ha möjlighet till om hyrorna var reglerade (med tillhörande bostadsbrist) som i Sverige.

2 kommentarer:

  1. Ja, varför inte? Om man bara vill att rika ska kunna bo i en stad och mindre bemedlade i ghetton utanför.

    SvaraRadera
  2. Efter att nu har bott i London en längre tid kan jag konstatera att ingen tycker "det är värt de höga hyrorna". Man måste tänka på att detta är ett extremt kapitalistorienterat land. Statistik i höstas visade att 22% av alla barn i London lever under fattigdomsstrecket. På andra sidan finns de rikaste i världen representerade och en stor grupp människor tjänar väldigt bra, framförallt inom den finasiella sektorn. Klart att svallvågorna blir långa när väldigt många från världens alla hörn försöker få en bit av kakan. Kanske är alternativet bättre att leva fattig i London och hoppas än att leva fattig i sitt hemland där de definitivt aldrig kommer att få en "chans". Väldigt få jag känner tycker att det är en stad de vill stanna i eller trivs med. För att hålla mig till saken är jag i princip för marknadshyror, men jag skulle i praktiken inte vilja att sverige tog efter London. Jämförelsen haltar ju något mellan Stockholm och London. Var är det bostadsbrist i Sverige undrar jag? Att studenter inte kan finna ett boende är skandal, men i övrigt kan jag inte förstå argumentet. Själet till att t.ex. en person vill kunna bo "i" Stockholm är just att rätt många i Sverige skulle ha råd med en hyreslägenhet på öster- eller södermalm om de bara fanns en. Alltså uppstår en brist. Det är som att säga att en ny volvo kostar 25000 kr, men det är 25 års kö. Om hyran visade sig vara 57000 kr för en liten sliten 2:a på södermalm skulle "bristen" nog snabbt försvinna. Att "bo" i London är ju också en definitionsfråga. Eftersom det är en enorm stad bor de flesta en bra bit utanför. Jag har inte hört att det är omöjligt att få en lägenhet i Tensta eller Hallonbergen och det räknas ju för en utomstående som jag till Stockholm.

    SvaraRadera