Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

28 augusti 2008

Regeringen tar initiativet i invandringsfrågan

Regeringens köttben till oss i Timbrohögern, Globaliseringsrådet, har återigen släppt en intressant rapport som återigen presenteras på DN debatt. Rapporten presenterar några av de många fördelar som kommer av internationell migration.

Man kan till och med hävda att människor som byter land är den potentiellt mest lönsamma rörligheten över gränser, jämfört med rörlighet för kapital, varor och tjänster. Kapitalinkomsterna motsvarar i Sverige 30 procent av BNP, exporten av varor och tjänster 50 procent men arbetsinkomsterna hela 70 procent. En mer rörlig arbetskraft skulle betyda stora överföringsvinster för världsekonomin.

Kritiken mot tisdagens moderata invandringsdebattartikel är delvis berättigad, delvis tagen ur luften. Vänsterbloggare kritiserar formuleringen "våra invandrare" i rubriken till artikeln. Det finns bara ett problem: Orden "våra invandrare" dyker aldrig upp i artikeln utan har hittats på av Dagens Nyheters debattredaktion. Partiets egen rubrik var "Vi måste underlätta för invandrare på arbetsmarknaden".

Lite lustigt är dock att de tre moderaterna anser att "arbete och egen försörjning" är "grundläggande värderingar i det svenska samhället" som invandrare måste "acceptera". Sverige är väl snarare det land i världen där flest människor lever på bidrag. Hur många bidragstagare finns det i Somalia?

Tanken är dock god. Välfärdsstaten är inkompatibel med omfattande invandring. Varje steg mot stramare bidrag för invandrare är därför ett steg mot en öppnare värld. Därför är det viktigt att liberalerna tar ifrån idealistiska trädkramande hippies initiativet i kampen för fri invandring.

3 kommentarer:

  1. Det var nog första gången i mitt liv jag blev kallad hippie.

    SvaraRadera
  2. Jag tittar för mycket på South Park... Men ta inte illa upp, hippies har bra åsikter ibland. I detta fall går din argumentation dock inte ihop. Det är lite för enkelt att säga att man bara kan öppna gränserna och skylla alla problem på rasism och diskriminering. Som med så mycket annat handlar det om ekonomi.

    SvaraRadera
  3. Jag är heterosexuell!

    SvaraRadera