Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

10 augusti 2008

Varför skulle det inte fungera i Sverige? Del 4: Invandring

London är en av världens mest mångkulturella städer. Hela 30 procent av invånarna är födda utomlands och ytterligare 10 procent har utländsk bakgrund. Förutom personer från hela Europa som har fritt tillträde tack vare EU, exempelvis polacker, finns arbetskraftsinvandrare från Sydasien, Afrika och Karibien. Många av invandrarna har startat företag och bidrar till stadens dynamiska ekonomi – London räknas numera som världens främsta finanscentrum.

Eftersom de flesta invandrarna kommer från det gamla kolonialväldet – Pakistan, Indien, Bangladesh, Kenya och Karibien – är det sådana personer som det nästan är omöjligt för att komma in i Sverige, på grund av LO:s motstånd mot arbetskraftsinvandring. Sverige har att lära av Storbritanniens arbetskraftsinvandringspolitik.

2 kommentarer:

 1. Frågan iställer sig genast: Fungerar det då? GB har drabbast av ett ohyggligt terrorbrott, och många fler har stoppats. Visst, de var födda i landet, men inspirationen kommer ifrån inglyttade imamer, och stoppade efterföljare kommer inte från GB.

  Du skriver: "Många av invandrarna har startat företag och bidrar till stadens dynamiska ekonomi – London räknas numera som världens främsta finanscentrum."

  Du försöker alltså insinuera att det är tack vare invandrare som de är ett finanscentrum? Då kan jag infomrera dig att de var ett finanscentrum låååååångt innan dagens invandring började. Det ena är alltså inte en följd av det andra.

  Däremot är det en segrerad stad. Det är en stad med mycket hat mellan folkgrupper.

  SvaraRadera
 2. Mycket känslor. Fakta är att London är ett finanscentrum. Kanske inte p.g.a. invandringen från gamla kolonier, men p.g.a. dess historia, språk, läge (mellan USA och Asien) etc. Skillnaden mellan UK och Sverige (med flera länder såsom Tyskland, Frankrike etc.) är att hit är alla välkomna om de bara kan försörja sig. Officiellt behöver du visa upp att du får uppehålla dig i landet (går att fixa jobb utan det såklart, en städare lyckades jobba för motsvarande JK). Sen är det bara att köra. Dock är många jobb av meningslös och underbetald natur. När andra länder ersatt människor med maskiner finns det fortfarande i UK en ekonomisk hållbar modell att fortsätta köra med människor. Främst inom jordbruket. Bärplockare från Thailand är ett bris i ett vattenglas jämfört med vad som sker här. När Göran P var rädd för social turism valde alla östeuropéer att flytta till UK istället. Inte p.g.a. Göran P kan jag försäkra. Det är främst de sista 10 åren folk har kommit och det har "boomat" i ekonomin. Nu när det vänt ner har många valt att återvända alt. försöker de övervintra i någon form. Systemet bygger delvis på att folk "försvinner" när de inte behövs.
  Att London är segregerat är inte sant, om man ser till var människor bor. Politiken sedan Thatcher har varit att om man vill bygga nytt och fint måste man också bygga ett s.k. Council-hus i samma område. Council-hus är subventionerat boende som "kommunen" upprätthåller åt mindre bemedlade. Det vi kallar allmännytta i Sverige. Detta gör att "fattiga" bor i samma område som "rika" och det blir en bra blandning. Klart det finns skillnader och att det inte är perfekt, men i stort är jag väldigt impad av hur det funkar. Något "hat" mellan folkgrupper förekommer knappt. I norra England, absolut, men i London som är världens mest mångkulturella stad förekommer inga rasupplopp, rasprotester eller allmänt skitsnack mellan folkgrupper. Gör du ett bra jobb och betalar skatt har du respekt oavsett hudfärg. Men sen finns knappt några "britter" kvar heller. Inte för att jag antyder att de är rasistiska i någon generell utsträckning, men försök hitta en "urbritt" från London nästa gång. Nästan alla har flyttat in till staden. Problemet återfinns i den brittiska "svarta klass" som liksom i staterna har det svårt att komma in på "marknaden". Droger och sönderslagna familjer är vardagsmat med gängbildningar och kriminalitet som följd.

  SvaraRadera