16 september 2008

En majoritet av araberna trivs i Israel

"77% av Israels araber bor hellre i Israel än i något annat land i världen", skriver Svensk Israelinformation i ett pressmeddelande och hänvisar till en opinionsundersökning från Harvard University. Så var det med den apartheidstaten.

6 kommentarer:

 1. Intressant undersökning...Samexistens fungerar alltså även i Israel. För att undvika fortsatt konflikt och en långsiktig fred är det ju bara att skrota apartheidstaten fullt ut och låta dom fördrivna palestinierna återvända.

  SvaraRadera
 2. Det är intressant att araberna, om de får välja, helst skulle vilja styras av Israel. De araber som redan är israeliska medborgare (även i jerusalem) motsätter sig skarpt att styras av palestinier. Och de som lever som invånare i den palestinska myndigheten önskar emigrera till Israel, alternativt att Israel tar över från den palestinska myndigheten.

  Nu lär inte detta ske eftersom det är svårt att leva som jude i de palestinska apartheidområdena, där islamiska terroristr kräver ett juderent område.

  SvaraRadera
 3. Nja, så svårt är det inte att leva som jude i dom ockuperade områdena. Bosättningarna skyddas ju av militära vägspärrar, man har egna vägar som bara bosättare får färdas på o s v, dessutom är det ju ett eget val att i strid mot folkrätten bosätta sig på ockuperat område. och att dom israeliska araberna motsätter sig att styras av palestinier, vilka undersökningar baseras det påståendet på? Låter som en rent påhitt, likaväl som påståendet att palestinierna vill att Israel tar över styret från palestinska myndigheten. Fakta är ju att det är israelisk militär som styr över de palestinska områdena enligt en apartheidmodell.

  SvaraRadera
 4. Svensk Israelinformation, ung. lika opartisk som Svensk-kubanska föreningen...

  SvaraRadera
 5. Förtom bristen på källkritik så skulle jag vilja göra några påståenden. För det första så behöver inte ett " jag bor hellre här en någon annanstans i världen påstående vara baserat på bristen av en apartheidmodell. Det kan även vara baserat på religiösa åsikter, familjetraditioner, en dröm om en framtid och en nationalistisk känsla för sitt land. Vad tror ni att de flesta judarna i tyskaland skulle ha svarat på en sådan fråga. Personligen tror jag att väldigt många skulle ha svarat att de helst av allt skulle vilja bo i Tyskland, om möjligt. Vilket förmodligen är ett liknande resonemang som de araber som svarat på denna undersökning har haft. Så att som denna bloggare har gjort göra något konstarterande om arabernas situation i Israel är inte bara naivt och blåögt utan speglar även en vilja att bekräfta en redan existerande bild av konflikten. Så mitt tips: Skaffa lite källkritik, logiskt tänkande och kanske rent ut av lite självdistans.

  Som slutkläm på det hela kan jag ändå säga att denna blogg bjuder på en del god läsning.

  Mvh

  SvaraRadera
 6. måste ha menat god läsning=många skratt

  SvaraRadera