07 september 2008

Vill vi ha Lars Ohly som utrikesminister?

Lars Ohly (v) krävde i torsdags på Aftonbladets debattsida att Sverige bryter det militära samarbetet med USA liksom vi har brutit samarbetet med Ryssland.

Han frågar sig vad skillnaden är mellan Rysslands anfall på Georgien och USA:s befrielse av Irak. Skillnaden är att Bush och Saakashvilli är demokratiskt valda men att Saddam och Putin inte är det. I det ena fallet en icke-demokrati som attackerade en demokrati, i det andra fallet en demokrati som invaderade en diktatur.

Lars Ohly efterlyser en "konsekvent" utrikespolitik. Man kan i alla fall inte beskylla Ohly för inkonsekvens. Han försvarar konsekvent förtryckare och diktatorer. I enlighet med Ohlys folkrätt ska de ha rätt att styra sin länder – för att de styr sina länder. Demokratifrågan är ointressant och berörs inte alls i Ohlys artikel.

Om Lars Ohly fått bestämma hade Saddam Hussein, mulla Omar och Slobodan Milosevic fortfarande haft makten. Och den karln kan bli utrikesminister 2010.

9 kommentarer:

 1. Läs annat än MUF propaganda....
  Hur kan du påstå att Rysslands fd president Putin INTE var folkvald? Har hela världen missat den skickligaste militärkuppen någonsin eller? Som jag minns det efterträdde han Boris Jeltsin under högst demokratiska former.

  SvaraRadera
 2. I en riktig demokrati ska det finnas yttrandefrihet och oppositionen ska inte trakasseras av staten. Inget av dessa villkor är uppfyllda i Rysslands fall.

  SvaraRadera
 3. I dagsläget skulle nog många ifrågasätta om Ryssland är ett demokratiskt land, däremot var situationen för oppositionella i landet inte alls lika dålig första gången som Putin valdes till president 2000. Så oavsett om han sedan han kom till makten har förvandlat Ryssland till en diktatur så var han från början folkvald. Sedan ska man inte glömma att Putin är otroligt populär hos den ryska befolkningen, om det enligt konstitutionen hade varit möjligt hade den ryska befolkningen med stor säkerhet omvalt Putin till president. Jag tror inte att närvaron av en fri opposition hade kunnat ändra det faktumet. Men tro inte att jag uppskattar allt vad den mannen har gjort, ville bara försvara att han faktiskt blev demokratiskt vald i enlighet med den ryska konstitutionen.

  SvaraRadera
 4. Bra, för då är inte eller Saakashvilli demokratiskt vald. Om du tror att det rådde total yttrandefrihet och att oppositionen inte trakasserats av staten i Georgien så är du inte särskilt påläst. Dessutom så var det Georgien som inledde det militära angreppet (vilket tydligt visar hur dom behandlar oppositionen i det landet) något som inte kan sägas om USA:s invasion av Irak om du inte hör till nötterna som tror att Saddam låg bakom 11.e september

  SvaraRadera
 5. JAkob kan nog om han vill ta reda på att Georgiens ledare som han kallar demokrat vann valet med drygt 90% av rösterna. Sådana röstsiffror brukar inte förekomma i västliga demokratier. Dessutom har regimkritiska radiostationer stängts ned samt demonstrationer slagits ned med militär i Georgien. Lite märkligt att Jakob menar på att nedstängning av radiostationer är riktig yttrandefrihet. Ovanstående yttranden visar ju bara vilken förvirrad tokstolle Lundberg är

  SvaraRadera
 6. Naturligtvis måste man också väga in i hur hög grad oppositionen och pressen begränsas. Georgien är inte perfekt men jag gör bedömningen att de uppfyller kraven för att få kallas en demokrati.

  Saakashvilli blev omvald med 53,47 procent.

  "Georgia is an electoral democracy. According to an observer mission from the OSCE, the January 2004 presidential and March 2004 parliamentary elections represented “commendable progress in relation to previous elections,” which had fallen short of international standards."

  Political Rights Score: 4
  Civil Liberties Score: 4
  Status: Partly Free

  "Russia is not an electoral democracy. The December 2007 State Duma elections were carefully engineered by the administration, handing pro-Kremlin parties a supermajority in the lower house. In the presidential election of March 2004, state dominance of the media was on full display, debate was absent, and incumbent Vladimir Putin won a first-round victory with 71.4 percent of the vote, more than five times that of his closest rival."

  Political Rights Score: 6
  Civil Liberties Score: 5
  Status: Not Free

  Freedom House

  SvaraRadera
 7. Då var det ju inte speciellt bra för din del att det nu framkommit att Sakasjvili valfuskat sig fram till segern och att f.d. kompanjoner till Sakasjvili talar om att det var han som började attackera.

  Dessutom, det här är utdrag från www.manskligarattigheter.gov.se om Georgien:
  ”Regeringen, och speciellt presidenten, har kritiserats av ledande representanter för mänskliga rättigheter för att vilja tysta kritik. Ett antal journalister har uppgivit att de utsatts för direkta eller förtäckta hot inför publiceringen av vissa uppgifter, ibland direkt från presidentens kansli. /…/ Tryckta media kan betraktas som mycket fria i jämförelse med TV, som ofta anför att censur utövas. Ägarna till massmedia står oftast landets ledning eller andra särintressen nära."


  "En ny inskränkning i yttrandefriheten är de ingrepp som myndigheterna börjat under 2007 för att kontrollera innehållet på vissa internetsajter. Innehåll som bedömts icke önskvärt har rensats ut av myndigheterna. En annan ny företeelse är den allt vanligare telefonavlyssningen som myndigheterna börjat tillämpa. Följden har blivit utbredd fruktan och stor försiktighet när det gäller att yppa obekväma politiska åsikter.”

  Jacob "gör bedömningar", men är i själva verket inte konsekvent, inte trovärdig, har inte fakta i skallen och hycklar.

  SvaraRadera
 8. Att Jakob "gör bedömningen" att Georgien är en demokrati beror givetvis på att han vet att vad det handlar om är ytterst kontroll av oljeledningar i Kaukasus och att han anser att USA ska kontrollera oljeledningarna. Han kan ju inte vara så korkad att han inte tagit reda på dessa elementära fakta.

  SvaraRadera
 9. Heja Lars Ohly - vi stöder dig!

  SvaraRadera