09 december 2008

Friskole- och USA-elever slår den svenska kommunala skolan

Två intressanta slutsatser från den nya Timss-undersökningen om elevers kunskaper:
 • Amerikanska elever är bättre än svenska elever i både naturvetenskap och matematik, i både årskurs 4 och 8.
 • Svenska friskoleelever är bättre än elever i offentliga skolor i både naturvetenskap och matematik, i både årskurs 4 och 8.
DN1 2 3 SvD1 2 3

Jag är nu tillbaka i Sverige och kommer att befinna mig här till den 14 januari.

8 kommentarer:

 1. Stavros skriver att lärarna behöver bli bättre.

  Pedagogikprofessorn skriver att betygsfixeringen är största hotet mot pedagogiken.

  Hur reagerar skolministern? Genom att skylla på sossarna och hårdlansera ... just det, betyg.

  Detta ämne är lite för viktigt för att lämna åt ideologer, om du frågar mig. Någonstans måste proffsen få styra. Vi har inte råd att chansa med framtida generationer.

  SvaraRadera
 2. Proffsen har fått styra och här är vi nu. Pedagogikprofessorn flaggar just för flummet som leder ingenstans. Fråga någon annan expert istället. Eller fråga experterna i de länderna där barnen faktiskt lär sig någonting på skolan.

  Jag är ingen expert eller proffs, bara en vanlig förälder som flyttade utomlands och konstaterade att mina barn kan faktiskt lära mycket mer på skolan och de blir inte psykiskt skadade för att man sätter lite krav på de.

  SvaraRadera
 3. Proffsen har inte alls fått styra. Det som styrt skolans utveckling de senaste 15 åren är kommunala budgetunderskott. Det har sparats på skolorna överallt i kommunerna sedan de tog över från staten.
  Större klasser, färre vuxna och högre tempo måste ju få någon slags effekt.

  Det är inte krav på eleverna som saknas, utan resurser att hjälpa dem att uppnå dessa krav. Läroplaner och kursplaner har inte ändrats nämnvärt sedan 1994.

  SvaraRadera
 4. Andra länder klarar bättre skola med mindre pengar.
  Björklund har nog ganska rätt i att dagens problem har orsakats av en långvarig drift åt fel håll (huvudsakligen pga sossarna/vänsterblocket) men sen är jag inte lika säker på att just hans och folkpartiets "lösningar" är de direkt de bästa...

  SvaraRadera
 5. Att friskolor får högre resultat än kommunala skolor är inte överraskande om man tänker på skillnad i urvalet. (Intresserade och högutbildade föräldrar har större tendens att sätta sina barn i friskolor). Undersökningar som gjorts där man kompenserar för det sneda urvalet brukar placera kommunala skolor högre än friskolor.

  SvaraRadera
 6. Själv arbetar jag i kommunala skolor flera år. Problem med kommunala skolor är att facket har stora krav på lärares behöghet än ämneskunskap. Och rektorna har inte högskolansutbildning.

  SvaraRadera
 7. Problemet med friskolor är att många av lärarna ej har behörighet. Det ger att de faktiskt inte har samma kunskap i att betygsätta osv. Om man sedan lägger på att en friskola måste få in elever och vill ha så höga betyg som möjligt är det lätt att se den betyginflation i samhället. Av de erfarenheter jag har så har friskoleleverna i min hemkommun högre betyg i förhållande till sin kunskap. Sedan att det ofta är mer intresserade elever som går till friskolor osv kan förmodligen förklara mycket av kunskapsskillnaderna. Men att friskolorna skulle vara bättre på att lära ut är jag starkt tveksam inför. Det de däremot gör är att skapa en uppdelning mellan smarta och mindre smarta elever så de med sämre förutsättningar ej kan ta del av de bättre elevernas kunskap och goda inflytande. Så all den talang och kunskap de skulle kunna ha fört in i det svenska samhället istället går förlorad på dåligt umgänge och omotiverade lärare. De bygger helt enkelt kunskapsklyftor i samhället.

  SvaraRadera
 8. Jag gjorde en intressant undersökning på mina ca 60 NV1or jag har i år. Först gjorde jag en korrelations jämförelse som visade att det finns en stark positiv korrelation på medelbetyg från grundskolan och elevernas resultat på deras första matteprov.

  Sedan gjorde jag ett chi-2 test som visar att det är en hög signifikans på att det finns ett starkt beroende mellan att ha betyg från friskola och att få ett resultat lägre på provet än vad som är förväntat med enligt den framtagna korrellationen.

  I korthet, mina föredetta friskoler elevers betyg verkar vara högt satta jämfört med deras kunskaper.

  /Per

  SvaraRadera