09 januari 2009

MUF Skellefteå reagerar mot Che Guevara på Intersport

I dag skickar MUF Skellefteå ut ett pressmeddelande:

Intersport i centrala Skellefteå säljer kepsar med porträtt av den latinamerikanske kommunisten Che Guevara. Det reagerar Moderata ungdomsförbundet i Skellefteå på.

– Che Guevara är ansvarig för avrättningen av hundratals meningsmotståndare, säger Jacob Lundberg, vice ordförande för MUF Skellefteå. Han stödde historiens värste mördare Mao Zedong och etablerade den kommunistiska regimen på Kuba, Latinamerikas enda kvarvarande diktatur.

– Vi försvarar yttrandefriheten men vädjar till Intersports moral. Med Che Guevara har man passerat en gräns, tillägger Jacob Lundberg.

– Hade Intersport sålt kläder som avbildat Slobodan Miloševic eller Saddam Hussein tror jag att folk hade reagerat starkt emot det, säger Johan Söderberg, ordförande för MUF Skellefteå.

Fakta
Ernesto "Che" Guevara föddes 1928 i Argentina. Han hjälpte Fidel Castro till makten på Kuba och deltog sedan i krig i Kongo och Bolivia. I Bolivia tillfångatogs han 1967 och avrättades.

Så här skriver Kommunismens svarta bok om Che Guevara: "Han utnämndes till kommendant för en 'kolonn' i motståndsrörelsen och utmärkte sig mycket snart genom sin hårdhet. En ung pojke, en gerillasoldat i hans kolonn som hade stulit lite mat sköts omedelbart utan någon som helst rättegång. [...] När Guevara väl hade vunnit denna seger [på Kuba 1958] tog han på sig rollen som 'åklagare' och beslutade om vem som skulle benådas eller straffas. I La Cabaña-fängelset där han verkade utfördes många avrättningar, särskilt av gamla vapenbröder som förblivit demokrater." (s. 661)

En reaktion mot att Guevaras ansikte ses på så många produkter kan skönjas. Facebookgruppen "Che Guevara was a murderer and your t-shirt is not cool" har över 40 000 medlemmar och den amerikanska detaljhandelsjätten Target slutade sälja en Che-produkt efter protester från Kubaamerikaner.

19 kommentarer:

 1. Intressant, har ni konfronterat Intersport med detta? och har ni fått något svar ifrån dom i sådana fall? kommer dom vidta några åtgärder mot det hela eller kommer de fortsätta att sälja Che-produkter?

  SvaraRadera
 2. Skickade ett mejl men utan svar än så länge.

  SvaraRadera
 3. MUF:s officiella hållning är att "marknaden löser alla problem".

  Nu kräver ni att ett företag slutar sälja varor.

  "marknaden löser alla problem, men ibland måste man se till att marknaden blir rätt" borde ni istället säga! Era åsnor!

  SvaraRadera
 4. haha, jag dör!
  Det här var verkligen det dummaste jag hört på länge... Varför är Che värre än Nike bara för att han dödade några peeps till höger och vänster? Stora jävla företag (som exempelvis producerar skor som säljs på Intersport) och stater har mycket mer blod på händerna, bara att det inte syns lika tydligt i histoieböckena...

  Kul att MUF inte har något bättre för sig dock. Gud, jag skulle aldrig orka bry mig... Även om jag tyckte det var fel. Fan om man skulle gå till attack mot allt som är fel med den kapitalistiska marknaden (och systemet)... Man skulle ju aldrig göra annat än att skriva gnälliga insändare.

  -Ed

  (Hoppas det går bra i övrigt, Jacob. Med studierna och allt. Peace)

  SvaraRadera
 5. Ed/
  Che var ansvarig för tusentals människors död och sköt personligen hundratals. Han var en rasistisk, homofob och kvinnoföraktande massmördare som beundrade Lenin och Mao. Som en jämförelse: tycker du att det vore bra med Pinochet- eller Mengeletröjor?

  Rörande Nike så har väl de aldrig avrättat någon. Däremot så finns det en massa människor som, till följd av olyckor, har dött i förtid p.g.a Nike; samtidigt finns det hundratusentals människor som räddats undan svält och död för att de har kunnat få ett arbete där. Varken skadorna eller välgärningarna är menade av Nike, de är båda bieffekter av företagets vilja att tjäna pengar, men sammantaget så har Nike gjort betydligt mer gott än ont, och betydligt mer gott än vare sig du eller jag har gjort.

  SvaraRadera
 6. Jojjo/
  Jo, nike har typ per definition avrättat människor. Fackligt aktiva dödas i t.ex. frizonerna av ex-militärer som är anställda för att se till att arbetarna sköter sig, inte går på toa, inte organiserar sig o.s.v.

  Att Che personligen sköt hundratals måste han ju få cred för. Han slogs för en ideologi och för ett rättvisare samhälle och frihet. Han gjorde det också själv istället för att sitta bakom ett skrivbord och skicka underklassen som t.ex. USA gör. Det är ju typ som om Bush skulle ut i krig och slåss mot Bin laden.(när de inte gör affärer förstås)

  P.S jag har en t-shirt med Pinochet den är soft som fan.

  SvaraRadera
 7. Jack/
  Ska jag tolka ditt uttalande som att du tycker att Kuba är rättvist och fritt?

  SvaraRadera
 8. Vad fan? Var tacksam över att någon kommit på ett sätt att neutralisera en ikon som skulle kunnat uppmana till antikapitalistisk revolution genom att helt enkelt göra Ches porträtt till en vara som med viss "rebell-image" som kan säljas fram och tillbaka som vilket kepstryck som helst. Här går det kapitalistiska Intersport och gör om en kommunistikon till urvattnad handelsvara, utan några djupare avsikter än gammal hederlig profit, och så är det MUF, av alla, som kommer och gnäller!

  SvaraRadera
 9. Jojjo/
  Jag tror inte jag skrev någonting om Kuba och även fast jag skulle kunna argumentera för Kubas positiva sidor så tror jag bestämt att vi har olika uppfattning om frihet, rättvisa och mycket annat.

  SvaraRadera
 10. Monika/
  Jag är inte med i muff och kan bara tala för mig själv men det jag har problem med är inte att Che-tröjor finns och säljs. Det jag har problem med är att folk inte tycks veta om att han var en stalinistisk massmördare.

  Jack/
  Che kämpade för den nuvarande regimen på Kuba (och för att likartade regimer skulle införas på andra platser), hyllar man Che så hyllar man Kuba. Rörande våra uppfattningar så tror jag att du har rätt :)

  SvaraRadera
 11. Fattar ni MUF:are inte att ni är puckade?
  Ylar om fri konkurrens och marknaden som löser allt och så vill ni FÖRBJUDA ett företag att sälja sina harmlösa produkter!
  Om ni hade uppmanat folk att inte köpa produkten....men förbjuda!!
  Puckon!

  SvaraRadera
 12. Läs igen. Vi vill inte förbjuda utan vädjar till moralen. Moral är per definition beroende av frihet.

  SvaraRadera
 13. Hm, blev något fel med min förra kommentar så jag testar igen.
  Jag vill bara säga att jag tycker att den här frågan är lite konstigt val av dig att reagera på.
  När satirbilderna på den islamiska profeten Mohammed kom var du en av de som försvarade detta och även lade upp bilderna själv.
  Du kränkte en otrolig mängd människor, deras religion och kultur i "yttrandefrihetens namn". Vad är det som gör att yttrandefriheten inte ska gälla Che Guevaras ansikte på kläder?
  Moral, som du pratar om verkar du inte egentligen veta så mycket om.
  Eller handlar det om vilka människor som fått lida?
  Du är välkommen att svara!

  SvaraRadera
 14. Som jag har förklarat tidigare handlar lag (yttrandefrihet) och moral om olika saker.


  1. Yttrandefriheten gäller så länge som man inte skadar eller hotar någon annans liv, frihet eller egendom.

  Exempel: "Jag ska döda dig!", ej obetytande upphovsrättsbrott, bedrägeri


  2. Det finns uttryck (expressions) som är omoraliska men som faller inom yttrandefriheten.

  Exempel: karikatyrer av folkgrupper, hyllningsbilder av massmördare (Che Guevara, Mao), publicering av namn på småbrottslingar, förintelseförnekelse


  3. Uttryck som är moraliska och naturligtvis också lagliga.

  Exempel: uttryckande av normala politiska åsikter (exempelvis begränsad invandring, lägre skatt osv.), karikatyrer av kändisar och historiska figurer (exempelvis Aristoteles, Jesus, John Locke, Muhammed, Buddha, Karl Marx, Alexander den store)


  Uttryck som tillhör grupp 1 bör beivras av polisen.

  Uttryck som tillhör grupp 2 bör inte beivras av polisen utan här måste varje person göra ett val – moralen kommer in i bilden. Det är därför vi har bett Intersport att inte sälja tröjor med massmördare och det är därför jag har bett Apberget att ta bort rasistiska bilder. Som medborgare bör vi reagera när något uttrycker sig omoraliskt, men har ingen rätt att inskränka deras yttrandefrihet.


  I Sverige har debatten sällan handlat om huruvida Muhammed tillhör grupp 1. Det är ganska självklart att det faller under yttrandefriheten. Debatten har i stället handlat om huruvida Muhammedbilderna tillhör grupp 2 eller 3, och där har jag argumenterat för grupp 3.

  Alexander den store erövrade liksom Muhammed stora landområden för något tusental år sedan. Aristoteles var liksom Muhammed en inflytelserik tänkare.

  Vad är skillnaden gentemot Muhammed? Han råkade bli dem av de tre som grundade en religion och fick anhängare. Varför ska det påverka vem man får avbilda? Tom Cruise blir "kränkt" om man kritiserar scientologerna. Nordkoreanerna blir "kränkta" om man kritiserar Kim Il Sung. Många kristna blev "kränkta" av Ecce homo. Vad dessa grupper tycker om att man avbildar Xenu/Kim/Jesus struntar samhället i allmänhet – och med rätta – i.

  Med förintelseförnekelse, Che Guevara och judekarikatyrer är det annorlunda. Man stöder aktivt människor som faktiskt och rent objektivt har mördat och förtryckt andra. Det är en fundamental skillnad mellan sådana opinionsyttringar och Muhammedkarikatyrer.

  "Racism is the lowest, most crudely primitive form of collectivism. It is the notion of ascribing moral, social or political significance to a man's genetic lineage -- the notion that a man's intellectual and characterological traits are produced and transmitted by his internal body chemistry. Which means, in practice, that a man is to be judged, not by his own character and actions, but by the characters and actions of a collective of ancestors.

  Racism claims that the content of a man's mind (not his cognitive apparatus, but its content) is inherited; that a man's convictions, values and character are determined before he is born, by physical forces beyond his control. This is the caveman's version of the doctrine of innate ideas -- or of inherited knowledge -- which has been thoroughly refuted by philosophy and science. Racism is a doctrine of, by and for brutes. It is a barnyard or stock-farm version of collectivism, appropriate to a mentality that differentiates between various breeds of anmials, but not between animals and men." (Ayn Rand)

  SvaraRadera
 15. Men hur förhåller du dig till Coca cola och chiquita som båda betalar den Colombianska paramilitärgruppen AUC som dödat tusentals de senaste 10 åren?? Ska man förbjuda företag som stöttar terrorism och mördande av oskyldiga att verka i Sverige??

  SvaraRadera
 16. hahaha fyfan vilka keffa snubbar ni är, du jacob lundberg är ett skämt och intersport är inte mycke bättre som tror dom gör folk en "tjänst" genom att sälja barnproducerad skit som får folk här att tro att det är bra o fett o att detta måste man ha. its all bullshit!!

  SvaraRadera
 17. Kapitalismen har tagit så många fler liv, det vet jag, det vet ni, det vet ALLA!
  Men ingen reagerar när det är ett dollar-tecken på smycken, tröjor och kepsar. Varför?

  SvaraRadera