11 januari 2009

Vem avreglerar Sveriges arbetsmarknad?

De flesta industriländer har liberaliserat sina arbetsmarknader under de senaste decenniernas högervåg. Margaret Thatcher tog exempelvis striden med fackföreningarna på 1980-talet. Sverige har dock halkat efter:


Grad av frihet på arbetsmarknaden över tid enligt Economic Freedom of the World

Men Sverige lever inte i något vakuum och bör anpassa sig så småningom. Centerpartiet verkar vara det enda parti som har insett detta. När jag frågade Per Schlingmann varför moderaterna inte kunde komma med förslag om en mer flexibel lönebildning – som kan innebära att vissa grupper får en engångssänkning av lönen – svarade han att man inte kan göra det "om man vill hamna över fyraprocentsspärren".

Etablissemanget skrattade åt frimarknadsanhängaren Barry Goldwater som 1964 förlorade presidentvalet. 1980 tog Barry Goldwater 2.0 Amerika med storm. Tiden hade blivit mogen för idéer som varit uträknade och USA skulle aldrig bli sig likt.

Alliansen vann valet 2006 tack vare arbetsmarknadsfrågorna. De tog dock inte chansen att föreslå radikala förändringar i arbetsmarknadens struktur. I stället genomfördes punktåtgärder. Redan innan finanskrisen räknade finansdepartementet med ökad arbetslöshet lagom inför valet 2010.

Vilken modig innovatör inom moderaterna kommer att inse att Sveriges arbetsmarknad inte kan vara av 1970-talsmodell i 2000-talets tjänsteekonomi, och att det i längden finns röster att tjäna?

1 kommentar:

  1. "När jag frågade Per Schlingmann varför moderaterna inte kunde komma med förslag om en mer flexibel lönebildning – som kan innebära att vissa grupper får en engångssänkning av lönen – svarade han att man inte kan göra det "om man vill hamna över fyraprocentsspärren"."

    Per Schlingmann bryr sig inte om frihet, och har vad jag vet aldrig någonsin stått bakom ngt. som liknar genuin frihet. I det lilla citatet har du på ett mycket bra sätt fångat essensen av Schlingman och Moderaterna för den delen - populism rakt igenom...

    SvaraRadera