23 april 2009

Pinsamt, Ankarloo

I senaste numret (ej online) av tidskriften Nyliberalen besvarar Johan Norberg kritiken som Daniel Ankarloo riktade mot hans rapport Världens välfärd i först en rapport och sedan boken Marknadsmyter (som jag inte har läst). Norberg bemöter Ankarloo på ungefär samma punkter som jag gjorde i ett blogginlägg förra året. (Kommentarerna till det inlägget är läsvärda och inkluderar synpunkter från professor Hans Rosling och [antar jag] doktorand Tino Sanandaji.)

Norberg refererar mig när jag konstaterar att enligt Ankarloo hade Sverige högre tillväxt 2005 (7 900 kr – 2,9 procent) än 1964 (7 200 kr – 6 procent). Han konstaterar också att enligt det sätt Ankarloo vill räkna tillväxt så har Italien högre tillväxt än Kina, ett påstående vi knappast känner igen oss i.

Ankarloo hävdar tydligen i sin bok att eftersom han inte kan påvisa något samband mellan ekonomisk frihet och BNP per capita bland de rikaste länderna så finns det inte.

För det första är industriländerna en ganska homogen grupp och skillnaderna mellan dem är inte så stora. Inkluderar man utvecklingsländerna i analysen blir dock sambandet mycket tydligt. Låt mig gissa att Ankarloo då har synpunkter på måttet "ekonomisk frihet".

För det andra är det några industriländer som har liberaliserat nyligen och sedan dess upplevt relativt hög tillväxt, men ännu inte klättrat i välståndsligan. Australien och Nya Zeeland kan vara exempel på detta.

Johan Norberg avslöjar att dr Ankarloo fortfarande i boken erkänner att han inte förstår hur världens BNP per capita blir högre om den köpkraftsjusteras. Detta förklarade jag redan i min kritik av rapporten. Eftersom de flesta länder i världen har lägre priser än USA blir världens BNP per capita högre om den ska justeras till det högre prisläget i USA.

Forskarna och de flesta politiker är i princip redan överens – tillväxt är bra, fria marknader ger högre tillväxt och vi har haft hög tillväxt det senaste halvseklet tack vare relativt fria marknader. Kvar och stretar emot står en allt mer desperat grupp vänsterintellektuella.

Uppdatering 6 maj: Här finns Norbergs artikel i Nyliberalen

5 kommentarer:

 1. Här är en länk med Ankarloos kommentar till Norbergs kommentar:http://www.etc.se/21605/myter-om-marknadsmyter

  Som en vän av vetenskapliga metoder måste jag väl säga: Pinsamt, Norberg! Pinsamt, Lundberg! Än mer fascinerande är att du väljer att förkasta hans resonemang utan att läsa boken... men att använda orginalkällor är väl inte så viktigt kanske ;o).

  SvaraRadera
 2. Tack för länken; det hade jag missat. Jag kommer att kommentera det senare.

  Bara det faktum att han inte förstår skillnaden mellan världens BNP i nominella och i köpkraftsjusterade termer är mycket pinsamt.

  SvaraRadera
 3. Nu har det runnit en del vatten under broarna. När kommer din kommentar?

  SvaraRadera
 4. Jag har skrivit en 12-sidig replik som jag hoppades kunna publicera på något sätt. Men det blir nog att bara lägga upp den på bloggen.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera