21 maj 2009

Låt mig bjuda under!

Jag verkar inte få något sommarjobb. I år heller. Jag är inte ensam – ungdomarbetslösheten är skyhög.

MUF-ordföranden Niklas Wykman skriver i dag klokt på SvD Brännpunkt om detta. Han menar att lagen om anställningsskydd (las) måste avskaffas. Det måste den förvisso, men nyckeln i arbetslöshetsfrågan är lönenivån – vilken Wykman också nämner.

Man kan tänka sig att under fri lönebildning men bibehållen las skulle man ändå uppnå full sysselsättning eftersom lönerna är lägre som kompensation för att de anställda får större anställningstrygghet. Las förvärrar alltså ett problem som är skapat av de svenska fackföreningarna och kollektivavtalen.

Alliansföreträdare har tidigare pratat om behovet av lägre ingångslöner för att ge ungdomar jobb, men skjuter över frågan till arbetsmarknadens parter. Sanningen är naturligtvis att "den svenska modellen" fungerar som den gör för att riksdagen har bestämt det.

Politikerna måste ta ansvar och minska fackföreningarnas makt. Man kan aldrig förvänta sig att en förening för löntagare ska ta arbetslösas parti i tillräckling utsträckning.

Vad kollektivavtalen gör är att de förbjuder oss ungdomar att erbjuda arbetsgivarna att arbeta för lägre lön än de som är etablerade på arbetsmarknaden – i typfallet en "medelålders vit man".

Vi arbetslösa borde få bjuda under dem som arbetar för att kunna konkurrera om jobben. Det skulle det innebära en omfördelning från dem som har jobb till dem som inte har det – arbetslösa skulle få ett jobb och de som har ett jobb skulle få lägre lön. En omfördelning från medelålders till ungdomar. Från infödda till invandrare. En omfördelning från rika till fattiga.

I längden skulle naturligtvis avskaffandet av arbetslösheten genom lägre löner gynna alla genom lägre utgifter för bidrag och a-kassa och genom lägre brottslighet.

Solidaritet med arbetslösa! Rättvisa och jämlikhet för ungdomar! Låt oss bjuda under!Läs Andreas Bjerkes inlägg!

Uppdatering 26 maj: Förslaget på dagens DN Debatt är mycket bra. Vem som helst som har läst samhällsekonomi på gymnasiet vet att löneökningar när BNP minskar leder till ökad arbetslöshet. Se även SvD 1 2 3.

1 kommentar:

  1. Om det inte var för att det du beskriver ovan är Moderaternas (dolda) agenda skulle jag vara övertygad om att du är ironisk. För du kan väl inte på allvar mena att du tycker att din "modell" är vettig. I så fall är du mer än lovligt naiv.

    SvaraRadera