24 maj 2009

Till tillsatsernas försvarDet här är en minirulltårta. Den kostade 60 öre på Tesco i centrala Oxford. Själva sockerkakan består av främst vetemjöl, sojamjöl, socker, bakpulver, glycerin, sorbitol och glukossirap. Det vita, som förmodligen ska föreställa grädde, är vegetabilisk olja uppblandad med socker, dextros och glukossirap, tillsammans med lite torkad äggvita och smakämnen. Det röda, som enligt förpackningen är någon form av hallonsylt, består av glukossirap och socker uppblandat med lite äppelpuré. Sedan har man tillsatt surhetsreglerare, färgämnen, smakämnen och förtjockningsmedel för att det ska se ut som sylt.

Tack vare alla tillsatser smakar det ungefär som grädde och hallonsylt. Och vad spelar det för roll om smaken är naturlig eller inte? För att citera Matrix:
You know, I know this steak doesn't exist. I know that when I put it in my mouth, the Matrix is telling my brain that it is juicy and delicious. After nine years, you know what I realize? Ignorance is bliss.
Många raljerar över tillsatserna. Men utan dem skulle det inte gå att köpa så billiga bakverk (som dessutom håller en månad i rumstemperatur och går att köpa klockan tre på natten). Vill man ha bara naturliga ingredienser får man besöka ett bageri, och betala därefter.

Välbetalda politiker och byråkrater vill med förbud och regleringar styra vad som finns i maten och därmed minska främst låginkomsttagares frihet att välja vad man stoppar i sig. Därmed når det statliga förmynderiet en av de viktigaste och mest privata delarna av livet.

5 kommentarer:

 1. Glenn Fahlgren24 maj 2009 17:12

  Du verkar helt missat poängen med att minska på tillsatserna i maten. Det handlar inte främst om ekonomi, det handlar om något mer värdefullt, nämligen människors hälsa. Många idag lagliga livsmedelstillsatser har en lång rad väl dokumenterade biverkningar, speciellt på barn. Det har till exempel visats utan tvivel att vissa tillsatser främjar beteendestörningar hos barn. Exakt vad de gör med vuxna människor i den mängd vi konsumerar idag vet ingen, men det finns en uppsjö av studier som pekar på att vi bör se över vilka tillsatser vi stoppar i oss.

  Ska man titta på den effekten från ett ekonomskt perspektiv så är den förödande eftersom att barn som inte kan sitta stilla i skolan och lära sig vad de behöver blir en belastning på samhället. Extra lärare för att hålla koll på speedade barn som sitter och stoppar i sig massor med skräp. Tillsatser som orsakar migrän kräver extra sjukfrånvaro. osv.

  Jag tycker också att man bör ska få välja själv, men när det rör sig om ämnen som är bevisat skadliga för människor och har en tvivelaktig roll från början (Att lura på konsumenter produkter baserade på billiga undermåliga råvaror som kräver tillsatser för att ens efterlikna något ätligt) så bör man sätta stop med förbud eller varningstexter på produkten liknande den typ som finns på tobak.

  För mer information och för vetenskapliga referenser angående de skadliga effekterna av tillsatser i maten kan du kika in på:
  fedupwithfoodaddatives (punkt) info

  SvaraRadera
 2. Glenn Fahlgren24 maj 2009 18:13

  Du som individ får äta precis vad du vill, mig bryr det inte.

  Däremot bryr jag mig om den kommande generationen och ser på med skräck hur barn utvecklar sjukdommar i tidigare och tidigare åldrar, allergier är ett exempel som har starka kopplingar till tillsatser i mat, ett problem som har gått från att vara i stort sett obefintligt till att var och varannan unge har allergier. Då tror jag att det är bra att åtminstone varna människor så att de får en bättre chans att göra ett aktivt val i vilken mat de och deras familjer äter och även sätta förbud mot den typ av tillsatser som är uppenbart skadliga.

  Industrin kan med enkelhet byta ut de färgämnen som har flest bieffekter mot säkrare varianter, så du kan äta din kaka och behålla den ändå. Jag tror inte heller att kakan skulle bli märkbart dyrare.

  SvaraRadera
 3. På tal om mat så måste du nog ta och skriva ett förnuftigt brev till kommunpolitikerna i din gamla hemstad Skellefteå: http://norran.se/nyheter/nara/orter/kommunfullmaktige/article293789.ece

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt och hållet med dig, Jacob, politikerna bör hålla sina klåfingriga förbudsfingrar i styr. Personligen skulle jag inte köpa ett sådant bakverk om jag inte måste och personligen äter jag helst så ekologiskt och naturligt som möjligt. Men jag skulle å andra sidan inte drömma om att försöka att köra ned mina egna personliga preferenser ned i halsen på omgivningen medelst statligt tvång.

  Det är ett sorgligt tecken i tiden när människor bedöms och därmed blir inkapabla att ta hand om sig själva. Det är om något är det värsta vi kan göra för framtida generationer, att uppfostra dom till pseudo-vuxna som inte ges möjligheten att göra sina egna val.

  SvaraRadera