09 juni 2009

"Gud finns nog inte"Kampanjen "There Is Probably No God" kommer till Sverige under namnet "Gud finns nog inte". Liksom Richard Dawkins är jag skeptisk till ordet "nog". Det skulle vara som att säga att månlandningen "nog" ägde rum och att CIA och Mossad "nog" inte orkestrerade 11 september, eftersom anhängarna av dessa konspirationsteorier formulerar sig så att teorierna inte går att motbevisa – CIA sopade undan alla spår, media spelar med etc. Att vi vet bortom varje rimligt tvivel att Neil Armstrong har varit på månen och att Gud inte finns är en bättre formulering.

Trots detta är kampanjen välkommen. Den religiösa missionen är fortfarande mycket aktiv medan den som sprider vetenskap och förnuft anklagas för att vara "arrogant".

13 kommentarer:

 1. "Gud finns" och "Gud finns inte" är båda nonsenspåståenden så länge man inte definierar vad Gud är.
  Själv tycker jag det är uppenbart att den kristna guden enligt bibeln inte finns. Men om man definierar gud mer som en opersonlig andlig kraft, summan av alla medvetanden, eller det som driver universum, då handlar saken i ett helt annat läge. Men slutsatsen blir densamma som för ateisterna: Vi behöver inte gå omkring och oroa oss för att Gud ska tycka att vi gör fel.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja hävda att "en opersonlig andlig kraft", "summan av alla medvetanden" och "det som driver universum" alla tre är nonsenspåståenden. Dessa obevisbara, icke falsifierbara påståendena om universum måste alla vara lika sannolika som alla andra sådana påståenden, som exempelvis "Gud är en osynlig rosa elefant som svävar runt i rymden". Den enda skillnaden är psykologisk. En "opersonlig andlig kraft" känns möjligtvis bättre att tro på än en osynlig rosa elefant, men huruvida vi mår bra att att tro på ett påstående har ju ingenting att göra med dess sanningvärde (jag kan må bra och finna tröst i att tro på jultomten och be mot nordpolen i livets hårda studner, men det gör honom givetvis ej mer trolig).

  SvaraRadera
 3. Nej, "en opersonlig andlig kraft", "summan av alla medvetanden" och "det som driver universum" är betydligt mer verklighetsförankrat än en patriark som sitter och bestämmer och som man kan tala med genom bön, eller en osynlig rosa elefant som svävar runt i rymden. Det förstår du om du *forskar* i andliga ämnen istället för att *tro* blint på att det enda som finns är fysikens elementarpartiklar och kraftfält.

  SvaraRadera
 4. Du säger att det är mer verklighetsförankrat, men anger inte på vilket sätt. Var god förklara varför din opersonliga andlig kraft är mer verklighetsförankrad än Guterstams osynliga rosa elefant. Är det för att du inte sett en osynlig rosa elefant? Har du sett några andar?

  SvaraRadera
 5. Och "det som driver universum" är ett totalt nonsenspåstående, du utgår ifrån att något verkligen styr. Det finns inga som helst bevis för att något styr universum. Å andra sidan finns det inte heller några bevis för att ingen styr universum, men det stärker inte ditt påstående.

  SvaraRadera
 6. Du kan börja med att läsa böckerna av Dean Radin: http://www.deanradin.com/
  Har du nånsin sett ett kraftfält? Eller en matematisk lag? Sådant styr universum trots att vi inte ser dem, och givetvis kan det finnas andra lagar vi inte känner till som styr universum också, lagar som inte hör till fysiken men ändå hör till verkligheten. Det är fullt möjligt, vilket inte rosa elefanter är.

  SvaraRadera
 7. Javisst, och fram tills du påvisat effekterna av dessa lagar så ska vi ta dem i lika stort beaktande som ovannämda rosa elefanter.

  Kraftfält är inget konstigt alls. Om du är obekant med detta fenomen rekommenderar jag dig att gå en gymnasiekurs i fysik. I B-kursen behandlas både elektriska och maagnetiska fält, lycka till!

  SvaraRadera
 8. Med den attityden upptäcker man inga nya saker. Om du vill veta om medvetandet är något mer än elektroners rörelser så måste du utforska medvetandet. Du kan inte utforska materien, för då upptäcker du givetvis bara materiella fenomen.

  Det är typiskt att när man diskuterar såna här saker så tas det för givet att den som är öppen för andlig vetenskap är obildad. Men jag har gått naturvetenskapligt gymnasium, sedan fyra år på universitet med matematik, fysik och datavetenskap.

  Efter det har jag läst tjogtals med böcker om medvetandet och likheter mellan österländsk andlig vetenskap och den nya fysiken. Så den som behöver läsa på är du.

  SvaraRadera
 9. Bevisbördan vilar hos dig. Återigen, lycka till!

  SvaraRadera
 10. Du inbjuds även visa vad den "österländska andliga vetenskapen" har upptäckt som inte den "nya fysiken" känner till. Konkret exempel?

  SvaraRadera
 11. Jag har inte påstått att jag kan bevisa något, bara att vissa "andliga" påstådda företeelser verkar mer rimliga än andra baserat på vad vi vet om världen.

  Den österländska andliga vetenskapen/filosofin har i tusentals år påstått att allt i universum hänger ihop och att medvetandet skapar materien istället för tvärt om. Samma saker är nu den västerländska fysiken på väg att komma fram till. Både i kvantfysiken och i relativitetsteorin har medvetandet en speciell ställning. Saker påverkas enbart av att observeras. Två helt separata objekt som har suttit ihop hänger ihop på något märkligt sätt ("entanglement") även efter att de har separerats.
  Den österländska vetenskapen fungerar genom introspektion, alltså att man studerar sitt eget medvetande, och eftersom det då inte finns något att mäta eller räkna på så går det inte att bevisa något. Men när den nya fysiken allt mer närmar sig samma världsbild som den österländska filosofin så kan man ju fundera på om inte båda har rätt, fast man närmar sig saken från helt olika håll.

  Det här är inte rätt plats för att förklara det här oerhört stora ämnet så jag rekommenderar bokläsning. En klassiker jag kan rekommendera på rak arm är Fritjof Capras Fysikens Tao, förutom böckerna av Dean Radin.

  SvaraRadera
 12. Hittade just en bra video med Dean Radin: http://www.youtube.com/watch?v=qw_O9Qiwqew

  SvaraRadera
 13. Det finns även en bok som hör till kampanjen. Du kan läsa mer om den här: http://www.bokengudfinnsnoginte.se/

  SvaraRadera