23 juni 2009

"Jag är Loch Ness-ateist och Gud-ateist"

Fredrik SegerfeldtNewsmill:
Det finns de som väljer att kalla sig agnostiker i stället för ateister. Det gjorde jag med fram till för några år sedan, då jag fick frågan om jag var agnostiker också i förhållande till Loch Ness-monstret. Det är jag visserligen, för jag kan inte bevisa att det inte finns någon förhistorisk drake i djupet av sjön. Men jag skulle aldrig kalla mig för Loch Ness-agnostiker, eftersom det enda rimliga är att anta att Nessie är en mänsklig fantasiskapelse, att hon inte finns i sinnevärlden. I stället är jag således Loch Ness-ateist.

Den enda anledningen till att man förhåller sig annorlunda till religion än till Loch Ness-monstret är det inflytande som tusentals år av religiös maktutövning skapat. Det tar liksom emot att uttala sig tvärsäkert om att den Gud som så många tror på inte finns och att den religion som så starkt präglat vårt samhälle är ett falsarium. Det ses som suspekt att ifrågasätta kristendomen och dess arv i form av språkliga, sociala och kulturella uttryck och företeelser som till och med Sverige, ett av världens mest sekulariserade samhällen, fortfarande genomsyras av. Därför är Humanisternas kampanj så viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar