08 juni 2009

Reflektioner över EU-valet

 • Alliansen fick fler röster än vänsterkartellen med 9 mandat mot 8.
 • Sverigedemokraterna hamnade i medieskugga men gör ändå ett bra val. De ökar i Sveriges samtliga 290 kommuner. Detta är skrämmande inför nästa års val.
 • Vänsterpartiet minskar i samtliga kommuner. Detta beror sannolikt på dels populistisk EU-kritik, dels brist på en Jonas Sjöstedt-effekt – tydligt i Västerbotten.
 • Dåligt val för Moderaterna, men vi behåller i alla fall de fyra mandaten och Hökmark och Fjellner sitter säkert. Synd att inte Christoffer Järkeborn (nummer 6) kommer in.
 • Lågoddsaren Piratpartiet kom in. Detta visar på en frihetlig våg bland ungdomar – låt vara att de hamnat fel i själva sakfrågan – som Moderaterna borde kunna kapitalisera på 2010 när väljarkåren är mindre benägen att kasta bort sin röst på ett enfrågeparti.
 • Miljöpartiet är som vanligt störst i storstäderna och minst i Åsele, Dorotea, Norsjö och Bjurholm – de platser som drabbas mest av höga bensinskatter, naturreservat och rovdjur.
 • Som i alla ekonomiska nedgångar skyller de vänsterintellektuella krisen på kapitalism och liberalism. Europas väljare håller inte med och röstar fram högerpartier – inklusive tydligt liberala FDP från Tyskland.
 • British National Party förutspås av BBC få två mandat i parlamentet. BNP tillåter bara vita att bli medlemmar och får Sverigedemokraterna att framstå som det politiskt korrekta snälla liberala partiet.
DN1 2 3 4 5 6 7 SvD1 2 3 4 AB1 2 3 4 5 6 7 8

4 kommentarer:

 1. På vilket sätt är det skrämmande att SD går frammåt? Skall man inte försöka fixa Sveriges havererade invandringspolitik. Det som är skrämmande är snarare vad som kommer ske om inget görs.

  SvaraRadera
 2. > Lågoddsaren Piratpartiet kom in. Detta visar på
  > en frihetlig våg bland ungdomar – låt vara att > > de hamnat fel i själva sakfrågan – som

  Åja, är det inte riktigare att säga att det är (m) som hamnat fel i sakfrågan? Strömhoppet (du kan kalla det proteströster om det känns bättre) av högprofilerade liberaler, dessa borgerliga kärnväljare, till PP måste ju betyda någonting.

  > Moderaterna borde kunna kapitalisera på 2010 när
  > väljarkåren är mindre benägen att kasta bort sin
  > röst på ett enfrågeparti.

  (m) har ju tidigare visat en betydligt större vilja att stå upp för individens rättigheter visavi staten så om ni bara hittar tillbaks dit så kommer nog väljarna efter. Och om väljarna röstar på ett "enfrågeparti" för att få er dit, är då den rösten bortkastad?

  /Per Sonne

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jag håller helt och hållet med dig, Sveriges invandringspolitik är helt galen, just därför ska man akta sig för alla etablerade partier inklusive Sverigedemokraterna och rösta på Liberala Partiet i nästa val istället, det enda rimliga alternativet.

  SvaraRadera
 4. Instämmer med Anonym. Jag är inte odelat positiv till sd, men de är det enda partiet i svensk politik som vågar tala öppet om de problem som massinvandringen och "det mågkulturella samhället" medfört. Alla andra partier sopar problemen under mattan av rädsla för att kallas "främlingsfientliga".

  SvaraRadera