Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

14 juni 2009

Tre moderater har lösningar för ungdomsarbetslösheten

Johnny Munkhammar, riksdagskandidat (m), Niklas Wykman, MUF-ordförande, och Maria Rankka, Timbrochef, skrev i gårDagens Industris debattsida:
I en underlagsrapport till [Globaliserings]rådet visar docent Per Skedinger att Sverige också har bland världens högsta minimilöner.

Kollektivavtalen sätter i praktiken dessa minimilöner. Sätts den lägsta tillåtna nivån högt kommer de nya på arbetsmarknaden, som ännu måste bevisa sin kompetens, ofta inte att få jobb. Om lägre ingångslöner tillåts öppnas en väg in på arbetsmarknaden.

[...]

Ungdomsarbetslösheten har ökat snabbare än arbetslösheten generellt. Fortsätter det så kommer antalet unga utan jobb nästa år att slå alla rekord. Idag avstår vi från reformer som kunde ha lindrat finanskrisens effekter för de unga.

LAS måste göras om i grunden utan turordningsregler. Skatterna på arbete behöver sänkas ytterligare. Facken bör, i ljuset av dagens misslyckande med jobben för unga, öppna för lägre ingångslöner. Och vi bör avstå från symboliska AMS-projekt.
I stort ett välkommet inlägg, men liksom regeringen skjuter skribenterna över ansvaret för att sänka minimilönerna på fackföreningarna. Det fungerar inte. Fackföreningarna kommer aldrig frivilligt att sänka lönerna för att sänka arbetslösheten.

Regeringen måste ta striden med facken. Vi behöver en svensk Thatcherrevolution.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar