13 juli 2009

Därför har piraterna fel

Niclas Holmberg om fildelning i Norrköpings Tidningar:
Jag har försökt tyda fildelarnas argument, främst bland vänner.

1. Jag skulle gärna betala, men industrin har varit så sega på att ta fram schysta lösningar för det. (Och det var rätt att stjäla möbler innan Ikea etablerade sig.)

2. Efter alla mellanhänder blir det bara en liten del kvar till artisten. (Vilket går från "lite" till "inget alls" vid olaglig fildelning.)

3. Vi kan ju inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. (Vi bör med andra ord tillåta fortkörning och svartarbete också.)

4. Det är ju ändå så liten risk att man åker fast. (96 procent av villainbrotten klaras aldrig heller upp.)

5. Jag skulle ändå inte konsumera all den kultur som jag får tillgång till via olaglig fildelning. (Vilket rimligen gäller alla typer av stölder.)

4 kommentarer:

 1. Svartarbete bör inte ens existera som ord, arbete som arbete...
  Men i övrigt håller jag med Niclas.

  SvaraRadera
 2. Du missar det viktigaste (egentligen enda) argumentet: Upphovsrätten är ingen rättighet. Den är ett statligt utdelat privilegium som ger upphovsmän rätt att hindra människor från att göra vad de vill med sin egendom (t ex kopiera information med sin dator). Den är en omoralisk inskränkning av äganderätten. Den snedvrider konkurrensen genom att sätta priset på information artificiellt högt.

  SvaraRadera
 3. Hur kan piraterna ha fel? - Ingen upphovsrättsivrare har hittintills - trots 10 år av fildelning - kunnat visa upp några vetenskapliga studier som kan visa att den sk illegala fildelningen åsamkar samhället - dom berörda branscher eller upphovsmän några ekonomiska skador - De argument som förs fram från upphovsrättsivrarna är ALLA byggda på rena spekulationer - medvetna lögner eller felaktiga antaganden

  Tvärtom visar all tillgänglig forskning att fildelare KÖPER mer kultur än icke fildelare och att det hela är en samhällsekonomisk VINST

  Piraterna behöver ingen ursäkt - Det är dom ansvariga politiker som har förrått landet till amerikanska ekonomiska intressen och upphovsrättsivrarna som inte vet vad de talar om - utan bara apar efter dessa bolags PROPAGANDA som borde be piraterna om ursäkt för sitt BROTTSLIGA beteende

  Ni som försvarar upphvovsrätten inser inte hur sjukt det är att 1/4 del av den läs och skrivkunniga befolkningen i Sverige kriminaliseras och förföljs för en rätt som hela tiden skärps för att AMERIKANSKA musik- och filmbolag så kräver - Ni har ju helt tappat allt sinne för proportioner och sund förnuft

  Tror du verkligen att de som instiftade upphovsrätten avsåg att den skulle MISSBRUKAS av multinationella bolag för att kriminalisera och förfölja helt vanliga privatpersoner - vars enda "brott" är att de - helt utan kommersiella vinstintressen delar file DE SJÄLVA FÖRFOGAR ÖVER med varandra?

  Vad har DU för ursäkt eller trovärdiga argument att skriva sådana idiotiska blogginlägg?

  SvaraRadera
 4. Donsan tro du på alvar att folk köper en film efter att de laddat ner den och tittat på den?

  Med samma retorik inser du hur sjuk det är att ca 8/9 av alla bilförare kriminaliseras varje gång de använder bilen?

  Vidare vad ger dig rätten att mot skaparnas(upphovsrättsägarnas) villja ladda ner musik film spel etc utan att betala?

  Om det vore bevisat att artisterna tjänade mer pengar på att folk laddade ner deras musik än köpa den skulle artisterna självmant lägga upp musiken gratis.

  SvaraRadera