23 augusti 2009

BNP: dåligt i teorin, bra i praktiken

Anders Wijkman har letat fram sina gamla samhällskunskapsböcker och uppreparDN Debatt kritiken som där finns mot BNP-begreppet.

Wijkman börjar med att göra några elementära fel som ger ett okunnigt intryck, genom att blanda ihop ökad tillväxt och ökad BNP. (Om tillväxten är positiv så ökar BNP, om tillväxten ökar så ökar BNP-ökningen.)

Ett annat missförstånd om BNP som Wijkman upprepar är att diverse olyckor och katastrofer höjer BNP. Det kanske de gör på kort sikt om folk arbetar mer, men produktiviteten (BNP per arbetstimme) lär inte öka och på längre sikt är katastrofer naturligtvis dåliga för BNP-utvecklingen eftersom kapital förstörs.

Wijkman hävdar också att användning av torktumlare är en "pluspost" i BNP medan soltorkning av kläder inte är det. I någon mening stämmer det, men Wijkman glömmer att den som soltorkar sina kläder får pengar över som kan användas till annan konsumtion. Användning av torktumlare ökar därmed inte BNP.

Artikeln framför en del god teoretisk kritik mot BNP-begreppet, men ignorerar att i praktiken har BNP visat sig vara en ganska bra indikator på mänskligt välmående. Det är ingen slump att Gapminder har valt att sätta BNP per capita (logaritmisk) på x-axeln i sina diagram.Det starka sambandet mellan medellivslängd och BNP per capita ovan är slående. De blå länder som avviker från den allmänna trenden är främst aids-drabbade länder i Afrika. Även när det gäller demokrati har BNP per capita en stor betydelse.

5 kommentarer:

 1. Att soltorka sina kläder betyder inte per automatik att man köper något i stället för en torktumlare. Lever man sparsamt kan man köpa t ex ett hus utan att ta lån. Lever man sparsamt finns inte behovet att åka med på tåget "MER OCH MER". Lever man sparsamt både med sina pengar och i form av miljöhänsyn blir man inte lika beroende av plötsliga svängningar i räntor och andra parametrar i landets/världens ekonomi. Ändå finns plats för välfärd.

  SvaraRadera
 2. Tar man inget lån så finns det mer pengar för andra att använda... det är alltså en illusion att man främjar miljön genom att sätta sin egna ekonomi i tvångströja.

  SvaraRadera
 3. Det är inte tvångströja att inte ha några skulder, tvärt om det är frihet. Skillnad blir det när många t ex soltorkar sina kläder.

  SvaraRadera
 4. Är väl inte alls någon självklarhet att man använder pengar till annat, man kanske helt enkelt tar ledigt! Tid är inte pengar... men just ledig tid är välfärd för många!

  SvaraRadera
 5. Ekonomin är som att dricka läsk

  Om man dricker tolv liter läsk...
  ...så har man druckit tolv liter läsk.

  SvaraRadera