21 augusti 2009

Miljöbloggarna låter ideologi gå före miljö

En rapport från Expertgruppen för miljöstudier som i dag presenteras DN Debatt konstaterar vad vi redan vet från Banverkets och Carl Grufmans beräkningar – höghastighetsjärnväg i Sverige är inte samhällsekonomiskt försvarbart.

Och detta även om man räknar med klimataspekten. Vi kan minska koldioxidutsläppen betydligt mer för samma summa pengar med andra projekt än höghastighetståg.

Omedelbart får vi se exempel på Fru Tält-logik ett flertal bloggar. Expertgruppen anklagas för att vara kortsiktig eller låta "lönsamhet gå före överlevnad" (!).

Vi vet redan att miljöextremisterna inte bryr sig det minsta om ekonomi, utveckling, levnadsstandard eller människan. Nu vet vi att de inte heller bryr sig om koldioxidutsläpp. Av ideologiska skäl vill de se vissa projekt genomförda, och struntar fullständigt i om det resulterar i mer eller mindre klimatpåverkan.

2 kommentarer:

  1. Tänk om man kunde se samma kritik för bristande miljömässighet när det gäller motorvägar från er nyliberaler. Men det blir förstås alltid samhällsekonomiskt lönsamt att fortsätta bygga vägar när klimateffekterna knappt räknas med. En av poängerna med tåg ner mot Europa är att det ska finnas ett realistiskt sätt att resa längre sträckor när man inte längre kan släppa ut något ton växthusgaser på en resa.

    SvaraRadera
  2. I det stora hela håller jag med om att många inom miljörörelsen har svårt att förstå miljöekonomi. Samtidigt är det svårt att komma ifrån att CDM, som sa vara alternativet till satsningar inom Sverige, fortfarande har stora problem.

    SvaraRadera