18 augusti 2009

Vänsterpartiets smutsiga historia

Fredrik Malm (Fp) skriver om Vänsterpartiets historia på svt.se:
Under Vänsterpartiets första 20 år, på den tiden hette man SKP, var partiet direkt underställt Lenin och Stalins styre i Moskva. Medan socialdemokrater och liberaler i Sverige införde demokrati och välfärdsreformer så var Vänsterpartiet medlem i den kommunistiska internationalen Komintern. Det innebar att partiet tog order från Moskva.

[...]

När sedan Sovjetunionen angrep Finland i vinterkriget så försvarade Vänsterpartiet blint Stalins angreppskrig. När Stalin och Hitler turades om att våldföra sig på Baltikum så drev Vänsterpartiet en aggressiv kampanj för att flyktingarna från Baltikum skulle utvisas.

Sedan kom det kalla kriget. Då fortsatte Vänsterpartiet att stödja Sovjetunionen. Trots en del kritiska uttalanden, när så var nödvändigt av ren självbevarelsedrift i Sverige, så upprätthöll Vänsterpartiet nära och kamratliga förbindelser med regimerna i Öst ända fram till kollapsen 1989.

[...]

Men inget riksdagsparti har under större delen av partiets livstid stått på andra sidan gränsen om demokratin. I Vänsterpartiets fall handlar det om 70 år av partiets 90 år långa historia. Inget riksdagsparti i Sverige har under de tre viktigaste perioderna för Sveriges frihet - demokratins införande, andra världskriget och det kalla kriget - stått på fel sida i samtliga dessa strider.

1 kommentar:

  1. Man blir vänster när man är fattig.När man är sjuk eller arbetslös då är man bidragstagare.Men sen kan ni ge mer bidrag till landets största bidragstagare.KUNGAHUSET.

    SvaraRadera