20 september 2009

Kvinnor har bättre livschanser

Debatten om Göran Hägglunds attack på vänsteretablissemanget fortsätter. I går replikerade förre JämOn Claes Borgström. I artikeln riktar han in sig på Hägglunds kritik mot genusforskningen: "I Sverige pågår en systematisk diskriminering av kvinnor. Inte av varje enskild kvinna men av kvinnor som grupp."

"[R]iktig frihet är att kunna förverkliga sitt eget liv", skriver Borgström. Genom att använda en enkätundersökning kan man granska vilka chanser män och kvinnor har att förverkliga sina liv. Detta är vad svenska gymnasister svarade på frågan "Vad tror du kommer att vara viktigast för dig när du är 35 år?":

LivsmålFördelKommentar
1. Vara friskKvinnorKvinnor lever längre
2. Någon att bo ihop med och ha barn medKvinnorFler män är barnlösa
3. Intressant arbeteLiten skillnad
4. Vara tillsammans med familj, föräldrar och syskonNågot fler kvinnor
5. Bra bostadFler män är hemlösa, i övrigt liten skillnad
6. Klara mig bra i yrkeslivetMänFler män blir chefer
7. Tjäna pengarMänMän har högre inkomst
8. Träffa kompisarIngen skillnad
9. Resa utomlandsIngen skillnad
10. Vara ute i naturenNågot fler kvinnor
Källa: Kieser, Jan & Rydén, Kjell (1995), Samhällsboken, s. 119

Som synes verkar kvinnor ha en fördel på de områden som ansågs som viktigast, medan områden där män överlag lyckas bättre hamnar längre ned på listan. Samhällsdebatten handlar till stor del om fina chefspositioner och styrelseposter. Men endast 3,6 procent – sextonde plats i listan – av ungdomarna uppger att "en aktad ställning i samhället" är något som kommer att vara viktigt för dem i framtiden.

Inkomstskillnaden debatteras också friskt. Vem i familjen som bestämmer över hur de intjänade pengarna ska spenderas diskuteras mindre, men är kanske en mer intressant diskussion om man vill prata makt och inflytande.

Martha Barletta skriver i sin bok att kvinnor svarar för 85 procent av de amerikanska hushållens inköp. Hon uppger att kvinnor köper 65 procent av alla bilar, 92 procent av alla semestrar, 66 procent av alla datorer, 60 procent av alla herrkläder (!) och 93 procent av all mat. Genom sina inköp kontrollerar kvinnor över hälften av USA:s BNP. Samma mönster torde gälla i Sverige. (Se gärna Barlettas presentation.)

Borgströms två återstående argument för att det finns en könsmaktsordning i Sverige är att kvinnor "står för merparten av det obetalda hemarbetet" och att "[m]äns våld mot kvinnor är omfattande". Man kan konstatera att män i genomsnitt arbetar en kvart mer per dygn än kvinnor, om man räknar in hemarbetet, och att män oftare utsätts för våld.

Vad är då anledningen till att feministerna, trots det som redovisats ovan, tycker att kvinnor som grupp är underordnade män? Förmodligen handlar det om en Marx-inspirerad fixering vid makt. Men människor i gemen är inte särskilt intresserade av makt för maktens skull. Och om männen med makt har försökt göra samhället så gynnsamt som möjligt för män så har de misslyckats ganska grovt.

Se även: DN:s ledare | Newsmill | Tanja Bergkvist | Pelle Billing | P J Anders Linder | Genusnytt

2 kommentarer:

  1. Kommentar till intressant arbete. Där har kvinnor fördel. Jag läste en undersökning som visade att av de yrkesgrupper som anser sig ha ett meningsullt arbete, där var 9 av de 11 högsta rankade kvinnodominerade http://www.duochjobbet.se/viewNews.do?NewsID=0633. Jag tror det grundar sig i att kvinnor väljer yrke efter intresse medan män i större utsträckning väljer jobb där pengarna finns. Männens högre inkost har alltså en baksida.

    SvaraRadera
  2. Kvinnor är helt enkelt smartare samtidigt som de väljer med känslor också

    SvaraRadera