17 september 2009

Nu går vi till motreaktion mot kultureliten

Kristdemokraternas Göran Hägglund har en angelägen artikel på dagens DN Debatt. Förhoppningsvis blir Högglunds mediala offensiv början på en folklig motreaktion mot dagens verklighetsfrånvända sociologer, litteraturvetare, konstnärer och teologer ("70-talet ringde och ville ha sina akademiker tillbaka").

Om pappa gillar att stå vid grillen så är han en del av en världsomspännande könsmaktsordning som förtrycker kvinnor. Dagens pensionärsgeneration byggde inte upp Sverige med flit och sparande, utan genom att exploatera u-länderna och förstöra miljön, förkunnar kulturvänstern. Vill vi inte prata med främlingar på bussen är vi en del av ett kallt samhällsklimat, och förekomsten av parkstolar förstoras av DN Kultur upp till en social förändring med stora negativa konsekvenser.

När vanligt folk föredrar villa och bil framför grå hyreshus och trång kollektivtrafik har man naturligtvis valt fel enligt kultureliten. Detsamma om man faktiskt tycker att Coop Forum och Ica Maxi är ganska praktiska ställen att handla på jämfört med småskaliga kvartersbutiker. Och den som tycker att barnen kan förtjäna en studsmatta eller att en platt-tv kan förgylla familjestunderna i soffan är förstås inlurad i ett ekorrhjul av reklam, konsumtion och arbete.

Hägglunds angrepp på dessa postmoderna stollerier är mycket välkommet inlägg i kulturdebatten. Allt för länge har kulturkoftorna stått oemotsagda.

5 kommentarer:

 1. Men herre gud vilket demagogiskt larv! Ni attackrar halmdockor.

  SvaraRadera
 2. Prova detta: ha plattskärmsteve, gilla fotboll samt efterindustriell poesi.

  Sedan: exemplifiera. Vilka är kulturkoftorna? Vad har de skrivit, utfört, ställt ut, organiserat, hävdat? Och hur?

  Prova den här tanken: gå på Coop Konsum med huvudet fyllt av poststrukturalistiska tankegångar samtidigt som du tjackar blöjor och funderar över en tipsrad.

  Prova att vara politiker i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om det du säger, men Hägglund är verkligen inte rätt person kritisera andra människor för att lägga sig i andras liv.

  SvaraRadera
 4. Ja, du Jakob. Om man föds i en kristen miljö blir man lätt kristen, om man lever i en muslimsk miljö är det lättare att tro på Koranen. omgivningen formar oss. I vårt lilla land, Sverige, satades 2007 mer än 55 miljarder kronor på konsumtionspropaganda.

  SvaraRadera
 5. "Ytterst handlar detta om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga"

  Hägglund ser grandet i sin nästas ögon men inte bjälken i sitt eget och Jacob är lika stollig!

  SvaraRadera