29 oktober 2009

Därför håller inte enfrågepartier i längden

Markus Uvell, en gång i tiden ordförande för MUF Västerbotten, presenterar på Newsmill en opinionsundersökning om Piratpartiet. Bilden som framträder är en där partiets väljare inte vet så mycket om politiken utan mest vill ha gratis film och musik. Endast fem procent håller exempelvis med om att patenten bör avskaffas. På så sätt liknar partiet Junilistan som många röstade på 2004 för att de ville gå ur EU, trots att Junilistan inte drev det kravet.

4 kommentarer:

 1. Med tanke på att både socialdemokraterna centern moderaterna och miljöpartiet började som enfrågepratier så ger jag inte mycket för MArcus åsikter.

  time will tell.

  SvaraRadera
 2. Att avskaffa patent helt är inte ett realistiskt mål i dagens samhälle, och det är PP väl medvetna om. På grund av att partiet varit totalt upptaget med alla andra saker har frågan om just patent inte fått så stor plats, men i februari eller mars kommer partiet ha sitt årsmöte, och där kommer bland annat frågan om att ståndpunkten "avskaffa" till "reformera" patent med.

  Skulle vara mycket intressant med en liknande undersökning om ex. M för att se hur många av dess väljare som håller med om att införa FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet, Stockholmsprogrammet och det halvdussin andra integritetskränkande lagar, förordningar och lagförslag som kommit och M propagerar start för.

  SvaraRadera
 3. Anders Troberg30 oktober 2009 10:38

  Piratpartiet är inte ett enfrågeparti, kan vi inte avliva den myten en gång för alla. Kolla på piratpartiet.se, högst upp, och räkna.

  SvaraRadera
 4. Att hitta frågor där väljarbasen inte är hundra procent överrens med partierna är enkelt oavsett parti (framförallt om man räknar på något så långsökt som potentiella väljare) och därigenom relativt meningslös. Är det viktigt för dig bör du jobba för direktdemokrati istället.

  Det som däremot påverkar i slutändan är framförallt totala dealbreakers. T.ex, med FRA, och framförallt sättet den genomfördes har, trots mitt förflutna som högerväljare, permanent strukit alla allianspartierna som möjligt alternativ för all framtid. Mobbing och tortyrliknande tillvägagångssätt i en Svensk regering? Jag skäms å deras vägnar, något så vidrigt har jag aldrig sett eller ens kunnat tro om våra folkvalda.

  Likaså har S totala dealbreakers med deras tidigare agerande i övervakningsfrågor, accepterande av blackops i Sverige, etc. Kvar blir V, MP och PP. Som ex högerväljare faller ju V bort med rätt många dealbreakers, och MP, tja, eh. Kanske inte omöjliga numera, men...

  I slutändan är det PP som gäller. Då behöver jag i alla fall inte senare skämmas för min delaktighet i det som genomförs.

  SvaraRadera