05 oktober 2009

FN och MUF överens: Mer invandring!

Temat för årets Human Development Report från FN:s utvecklingsprogram UNDP är migration. Rapporten visar hur migration är en positiv kraft ur i stort sett alla aspekter. UNDP ger därmed ytterligare vetenskaplig backning till Moderata ungdomsförbundets krav på fri invandring.

Rapporten ägnar mest utrymme åt hur mycket en migrant förbättrar sitt liv. En invandrare från ett lågt utvecklad land som flyttar till ett rikt land går från
 • en inkomst på 10 000 kr per år
 • ett genomsnittligt skoldeltagande på 47 procent
 • barnadödlighet på 11,2 procent
till
 • 150 000 kr per år
 • 95 procent skoldeltagande
 • 0,7 procent barnadödlighet.
En annan positiv aspekt av migration från fattiga till rika länder är pengaöverföringar. Varje år skickar invandrare 300 miljarder dollar till släktingar i sina hemländer. Det är hundra gånger mer än det svenska biståndet.

Dessa överföringar spelar en viktig roll vid katastrofer. En undersökning kom fram till att 20 procent av skadorna orsakade av orkaner ersattes av att släktingar i fjärran land skickade mer pengar.

Om invandringen från fattiga till rika länder ökade med fem procent skulle världen tjäna 190 miljarder dollar. En femtedel av denna vinst skulle tillfalla mottagarländerna och resten invandrarna själva och deras hemländer.

UNDP:s forskning visade att invandring ökar sysselsättningen, det vill säga man hittade inga bevis för att invandrare tar jobb från infödda. Inte heller påverkar invandring lönerna nämnvärt.

Liksom andra forskare konstaterar UNDP att invandrarnas påverkan på mottagarländernas statsfinanser är små, i storleksordningen plus eller minus en procent av BNP.

Rapporten undersökte också migration inom länder. Särskilt inflyttning till städer kan förbättra människors livschanser betydligt. Lågutbildade landsbygdsbor i Bolivia som flyttar till städer fyrdubblar i genomsnitt sin inkomst.

Aftonbladet | Expressen | DN | SvD | UNT | DI | UNDP

6 kommentarer:

 1. Citerr: Om invandringen från fattiga till rika länder ökade med fem procent skulle världen tjäna 190 miljarder dollar.

  OK om invandringen ökar med 100 % skulle världen tjäna 20 ggr mer! Fan också - här finns räddningen för alla framtida finanskriser. Hur kunde vi missa det?

  Tänk till!
  mvh/Red

  SvaraRadera
 2. Japp, förmodligen. Precis på samma sätt som frihandel ger bättre resursanvändning och att världens BNP ökar så leder fri migration till att humankapitalet utnyttjas bättre eftersom människor flyttar till de ställen där de har högre produktivitet.

  SvaraRadera
 3. Skummade igenom rapporten och tycker väl egentligen att rubriken att MUF och FN är överens är lite missvisande.

  Rapporten understryker vikten av att invandrare har rätt till samma minimilöner som infödda, som jag förstår det så vill väl MUF att man skall få "bjuda under" och låta marknaden sätta lönerna.

  Din sammanfatting var väl också lite knapphändig när du skriver att rapporten påstår att lönerna i mottagarländerna inte påverkas av invandring. Det som rapporten egentligen skriver är att genomsnitts lönerna inve verkar påverkas kraftigt men fortsätter de:

  "it must be recognized that
  wage responses to immigration are unlikely to
  be distributed evenly across all workers and will be most pronounced where locally born workers compete with immigrants"

  Atlså, eftersom vi i västvärlden idag har ett system där vi mestadels tillåter invandrare med hög utbildning, speciellt inom områden där vi behöver specialicerad arbetskraft så har inte lönerna påverkats nämnvärt. Däremot skulle vi tillåta en högre grad av låg utbildad arbetskraft skulle detta antagligen påverka lönerna för lågutbildad arbetskraft i väst mer. (Allt i enlighet med läroböckerna i nationalekonomi) Detta är självklart beroende på hur vi sätter minimilöner, men i MUF:s Sverige där vi tillåts bjuda borde detta bli effekten åtminstone på kort sikt. Och precis som du nämner ovan liknar detta effekterna av frihandel.

  Rapporten pratar också om att forskning i USA talar om effekter på låg utbildad arbetskrafts löner ligger mellan -9% till +0.3%

  Efter att ha sagt detta vill jag också hålla med om att vinsterna av ökad migration är så enorma för invandrarna och de hemländer (de som lyckas med att dra nytta av den erfarenhet och välstånd som skapas) att ökad migration är en av vår tids viktigaste utvecklingsfrågor. Personligen ser jag inget fel i att miljontals fattiga får det så mycket bättre på bekostnad av västväldens arbetarklass, men vi skall inte försöka låtsas om som att alla får det bättre på kort sikt (även om jag tror att de får det på lång sikt, men "in the long run we're all dead").

  SvaraRadera
 4. Skönt för alla som våldtagits och på andra sätt stått i vägen för invandringens framfart att nu äntligen veta att de tjänar på invandringen.

  Brain drain är alltså bara ett påhitt då? Att utvecklingsländeras vassaste hjärnor lämnar sitt land men skickar tillbaka lite pengar kommer vara till större nytta för hemlandet än om de var kvar och hjälpte landet? Bättre de förblir beroende av pengar utifrån än klarar sig själva?

  SvaraRadera
 5. Du har helt fel lille pojk!

  SvaraRadera
 6. Invandringen är inte bra öppna ögonen någon gång se verkligheten.Såna som du är farliga.

  SvaraRadera