26 oktober 2009

Radikala samhällsanalyser kan inte vara en del av liberalismenIngen liberal kan efter att ha sett klippet ovan köpa snacket om strukturell diskriminering eller könsmaktsordning. En sådan analys är en fortsättning på de marxistiska idéerna om klassförtryck och bygger på en radikal syn på samhället som i grunden orättfärdigt och orättvist.

Finns det enskilda rötägg som diskriminerar kvinnor, invandrare, handikappade med flera grupper? Ja.

Är vårt samhälle präglat av diskriminerande strukturer som på ett fundamentalt plan påverkar hur samhället ser ut? Nej.

6 kommentarer:

 1. Uum, är det bara jag som tycker att det där var världens socialistsvammel?

  SvaraRadera
 2. Absolut, det är det. Min poäng är att visa att feministernas svammel om könsförtryck har nära samband med marxisternas svammel om klassförtryck.

  SvaraRadera
 3. Jaha, sry jag tänkte helt fel där. Men nu är jag med :)

  SvaraRadera
 4. "Är vårt samhälle präglat av diskriminerande strukturer som på ett fundamentalt plan påverkar hur samhället ser ut? Nej."

  "Nej."

  djupt och insiktsfullt.

  Om detta kunde besvaras med ett NEJ (eller JA) vore det väl bara att bevisa? Gör det snälla.


  Vilket är ditt svar på att män överlag har en starkare ställning än kvinnor? Feministers är ju strukturerna- vilket är ditt?

  Ditt svar måste väl ligga i att vita, straighta, funktionsohindrade män då är, slarvigt uttryckt, "bättre" eftersom de har bättre samhällsställning generellt?
  Tycker du att det stämmer?

  SvaraRadera
 5. Här skriver jag om mäns och kvinnors chanser i livet.

  Här och här skriver jag lite mer om radikala samhällsteorier, men detta är ju en enorm filosofisk fråga som inte låter sig besvaras så lätt. Jag ämnar återkomma i ämnet när jag har mer tid.

  SvaraRadera
 6. Svaret är inte "nej", svaret är ett "ja"! Exempelvis redistributiva åtgärder medelst skatt och diverse förmynderilagstiftning är exempel på "diskriminerande strukturer som på ett fundamentalt plan påverkar hur samhället ser ut". :)

  SvaraRadera