30 november 2009

Domstolar upphäver minaretförbud?

I går efterlyste jag en förnyad demokratidebatt med anledning av att Schweiz förbjuder minareter. Daniel Langkilde bidrar till en sådan debatt på sin blogg.

Det kan också visa sig att det finns spärrar mot majoritetsstyret i Schweiz som skyddar minoritetens rättigheter. Amnesty hävdar att förbudet kan komma att upphävas av landets författningsdomstol eller av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Ett sätt att stärka individens rättigheter i Sverige kan därmed vara att ge Europadomstolen en betydligt större roll.

DN 1 | DN 2 | Expressen | Dagen | SR | Aftonbladet | SvD

9 kommentarer:

 1. Att både FN(som tidigare förbjudit islamkritik) och Amnesty vill upphäva ett demokratiskt beslut visar bara vilka diktaturfasoner som finns i rötterna i dessa organisationer.

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen inte gott att förstå Dig (Jacob) när du hoppas på att Europadomstolen skall få en ännu större roll än vad den redan har.
  Jag trodde i min enfald att svenskarna ville bestämma över sig själva.
  Om Europadomstolen plötsligt får för sig att stifta en lag som du ogillar mycket, vad säger du då?
  Sverige är ju redan i händerna på EU, en union som kan barka åt vilket håll som helst, nu med mäktiga icke valda funktionärer.
  Schweiz´ demokrati kan man inte klaga på. Man har en samlingsregering och låter folket avgöra stora frågor. En sådan demokrati har inte EU.
  Men det finns många i Sverige som inte vill ha demokrati, utan bara bestämma över andras åsikter, när de inte stämmer med deras egna.
  Jag är inte rädd för minareter. Men jag vet att muslimska länder har tömts på kristna, delvis pga förtryck och att många muslimer flyr till väst. Varför?
  Jag vet också att inget muslimskt land har demokrati. Islam går inte ihop med demokrati. Men ändå får man inte säga det utan att kallas islamofob.
  Varför aldrig någonsin bråka på de länder som förföljer de kristna. Är det OK med förtryck där? Det väcker i alla fall inga upprörda känslor. Och inga krav ställs.

  SvaraRadera
 3. Inget muslimskt land har demokrati? Hört talas om Indonesien, Turkiet, Pakistan, Bangladesh, Irak, Afghanistan och Bosnien? En majoritet av alla muslimer bor i demokratier.

  SvaraRadera
 4. Äsch, jäkla trams. Det står alltså helt klart att en majoritet av befolkningen vill förbjuda minareter. Ett utslag av folkomröstning, vilket är den ultimata formen av demokrati.

  Vem har problem med detta? Schweizarna vill inte ha några fler minareter, ska det vara så svårt att fatta och respektera?

  SvaraRadera
 5. Förresten, du som med i MUF. Hur tycker du att demokratin i Sverige fungerade i Vellingefallet?

  Tycker du det är OK att Billström via Schlingmann, låter partipiskan vina i Vellinge, och hotar landets alla kommuner med att om de inte ställer upp (tar emot s.k. "flyktingbarn"), kommer de få se mer av "statlig styrning"?

  Man kör alltså en override på kommunernas självbestämmande, och hotar att ändra kommunallagen.

  Det kanske är din definition av demokrati, eller?

  SvaraRadera
 6. J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
  valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

  SvaraRadera
 7. Tacka direktdemokratin!

  I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

  Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna!

  Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

  SvaraRadera
 8. Det kan inte vara statens uppgift, låt vara via en folkomröstning, att bestämma vad folk får bygga på sin egen mark eller vad en markägare tillåter vad man bygger på dennes mark

  SvaraRadera
 9. Lustigt med alla er s.k demokratiförespråkare! Det mest fundementala i en demokrati kan rubbas om en majoritet ska kunna få förbjuda och trakassera en minoritet. Det är brottsligt okunnigt att kalla detta demokrati...
  Försök att tänka innan ni bildar er en uppfattning!
  /LOVE

  SvaraRadera