29 november 2009

Schweiz visar att majoritetsstyret måste begränsas

Resultatet av folkomröstningen i Schweiz som förbjuder minareter visar på vikten av en begränsning av majoritetsstyret. Bara för att 57 procent har röstat för att inskränka den privata äganderätten betyder det inte att det är rätt. Förhoppningsvis kan den här folkomröstningen leda till en förnyad demokratidebatt i Sverige som gör att vi får en författningsdomstol som kan garantera individens rättigheter mot övergrepp från majoriteten.

Swissinfo | SvD | DN

26 kommentarer:

 1. Men det är inte moskeer vi talar utom något som stör andra människor.

  SvaraRadera
 2. En gång i tiden röstade en majoritet för Hitlers parti. Majoritetens demokrati har sina mörka sidor...

  Det bizzara i situationen är att det finns en massa kristna kyrkor i de flesta muslimska länder vilka sägs vara mindre toleranta mot andra religoner.

  SvaraRadera
 3. vem säger att det måste komma ut sång ur minareterna?
  Endast ni muslimhatare gör det.

  SvaraRadera
 4. Själv ser jag fram mot lite gammal hederlig diktatur eller lite uppfriskande anarki. Demokratitanken är så 80-tal...

  Kardemumma

  SvaraRadera
 5. "Det bizzara i situationen är att det finns en massa kristna kyrkor i de flesta muslimska länder vilka sägs vara mindre toleranta mot andra religoner."

  2003-4 brann det 100-tal kyrkor i Indonesien, ofta med församlingen i närheten.

  By the way

  SvaraRadera
 6. Vad befolkningen i Sverige verkligen behöver är att skyddas mot att politiker kör över folkviljan inte tvärtom.

  SvaraRadera
 7. Jag tror det slutar med att Islam förbjuds i Europa och att alla vita europeer som stöttar Islam och minareter kommer att tvingas flytta till muslimska länder i nordafrika.

  SvaraRadera
 8. Helt rätt! Det krävs en elit av MUF:are med kompens för att styra ett land av motsträvare till acceptera Mohammed som den sanne profeten.

  SvaraRadera
 9. Anonym: "En gång i tiden röstade en majoritet för Hitlers parti."

  Jaså? Nej, de fick inte majoritet. Men de blev rätt stora och Heidenburg lät Hitler bli rikskansler. Vid ett tillfälle bidrog även ett liberalt parti (i ett s a s ickedemokratisk utan ett politiskt beslut) att ge Hitler stöd, när läget var sådant att han annars hade kunnat försvinna från den politiska scenen.

  Hitlers definitiva maktövertagande var väl mer en kupp.

  Det man hade kunnat göra i Schweiz är att ha en striktare invandring.

  SvaraRadera
 10. Jajamen, vi måste skydda vår demokrati genom att inte låta majoriteten av folket bestämma!

  Låter fint det, grabben, säg till när du kommit ut ur puberteten så kan vi diskutera det hela på ett mer seriöst sätt.

  Åter igen ett bevis att 7-klövern och svensk media (inkl TT) har absolut NOLL respekt för demokrati och folkstyre, deras ordval är direkt motbjudande för en tänkande människa.

  Hade våra politiker varit någon form av "elit" så hade jag kunnat gå med på att de styr och vi lyder, men eftersom våra politiker är de absolut sämsta i samhället (med Mona Sahlin i täten) så är jag inte intresserad av det. Jag var inte många år gammal när jag listade ut hur det står till..."kan själv".

  SvaraRadera
 11. Om inte folkmajoritetens vilja återspeglas i politiska beslut, då existerar inte demokratin fullt ut. Och då har rösträtten börjat tappa sin mening. Det kan vara farligt, mycket farligare än att begränsa majoritetsstyret.

  SvaraRadera
 12. Äntligen ett europeiskt land som vågar visa var de vill att deras eget skåp ska stå!

  Den eftergivna tolerans som efterfrågas av alla flåsliberala mediakoncerner är ju knappast ömsesidig. Försök åka till ett muslimsk land och få tillstånd att bygga ett antal kyrkspiror i det största städerna.

  I bästa fall blir du utskrattad, i värsta fall fängslad.

  Ge Islam 500 år till att komma ifatt västerländska normer om jämlikhet och frihet, så kan vi ta upp diskussionen igen.

  SvaraRadera
 13. Visst måste majoritetsstyret begränsas så att mänskliga fri- och rättigheter inte skall kunna köras över av majoriteten.

  Däremot så borde ju kunna utveckla detta lite. Jag är helt övetygad av att du inte skulle vilja ha en minaret i närheten av ditt hem som översköljde dig med högläsning ur koranen eller vad det nu är de sysslar med. Å andra sidan så kanske det är just denna sång/högläsning som borde begränsas och inte själva byggandet av minareter.

  SvaraRadera
 14. Gode Gud - beskydda oss från sådana demokratifiender som Jacob Lundberg!

  SvaraRadera
 15. Ett citat jag såg nyss:

  "Demokrati är när två vargar och ett lamm röstar om vad man ska äta till lunch. Frihet är när ett välbeväpnat lamm ifrågasätter omröstningen".

  Benjamin Franklin ska ha sagt detta.

  SvaraRadera
 16. Nu vill jag inte säga att muslimer -- eller några andra offensiva teokrater -- i detta fall är lamm. Man jag anser, som jag påpekar ovan, att man borde ha en invandringspolitik som är tillräckligt strikt för att samhället ska hållas någorlunda homogent, vilket förstås innebär begränsningar för viss invandring.

  När det kommer palestinska unga män i 1000-tal i båtar till Italiens kuster förstår jag att man skickar tillbaka dem med tvång!

  Någon som inte förstår det?

  SvaraRadera
 17. Det verkar som du inte har en aning om det politiska systemet i Schweiz! 57% räcker inte. Det behövs även att en majoritet av alla kantoner (jämförbart med län) röstar för ett intiativ - detta just för att stävja maktcentren (Sverige styrs t.ex. helt från Stockholm vid en folkomröstning). Dessutom prövas varje initiativ av en oberoende grupp innan det överhuvudtag tillåts - denna grupp har enligt min uppfattning inte gjort sitt jobb här. Vanligtvis presenterar denna ett motförslag, eller av mindre aggresiv variant av initiativet. Pga av enkelheten av förslaget, var det väl för svårt... jag vet inte. Hursomhelt var det inte demokratin som var problemet och Schweiz har redan det system du föreslår.
  utlandssvensk i schweiz

  SvaraRadera
 18. Vem skall då avgöra vad som är rätt? Majoriteten i dagens Sverige är mot dödsstraff. Med din retorik kan man ändå införa det då det inte har någon betydelse vad folket tycker utifall de har "fel".

  SvaraRadera
 19. Jag älskar mångkultur och mångfald...

  ...ungefär på samma sätt som jag älskar pyttipanna som man rört om i sådär en halvtimme, eller den där smutsbruna meleringen som bildas när barnen blandar lera i olika färger.

  MacDonalds, MTV, Multi-kulti...

  SvaraRadera
 20. In the Islamic Maldives, for example,
  expat Christians *can't* build a church at all or practise their faith in public. Under sharia, non-Muslims in an Islamic state can't build new places of worship nor repair existing ones (i.e. those built before Islam invaded/ subverted) & can't worship publicly nor explain their faith to Muslims. Muslims *demand* in non-Muslim lands the right to build, publicly practise, proselytize, etc. that they DENY to non-Muslims in most of *their* lands. Vile supremacism. Ignore their grossly hypocritical supremacist tantrums, Switzerland; Do Not Submit.

  SvaraRadera
 21. Du är alltså inte demokrat.

  SvaraRadera
 22. Bra förslag med en sådan domstol som du föreslår, då kan vi till slut stoppa allt vänsterpack från att plundra alla människor som kämpar för att tjäna pengar, vilka de sedan ger till muslimska invandrande lycksökare, och inhemska slöfockar! De kallar det "skatt".

  SvaraRadera
 23. håller med dig....hälsingar:pinochet

  SvaraRadera
 24. inte det bästa valresultatet inskränker ju på religionsfriheten som är en okränkbar rättighet. och i de flesta muslimska länder får kristna och judar utan problem utöva sin religion då de är bokens folk. finns en anledning varför det finns orginal kristna i arabvärlden som har levt mitt islam gröten sen islam kom till. /ateist

  SvaraRadera
 25. Anonym 1: Vaddå "stör andra människor"? Det gör väl kyrkklockor också i så fall.

  Jacob är klok som en bok.

  SvaraRadera
 26. vad är begränsad demokrati????
  ang Schweiz
  J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
  valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

  SvaraRadera