14 december 2009

Kommunismen är ingen fin tanke

Missa inte André Assarssons nya MUF-rapport om kommunismen och Vänsterpartiet. Citat:
Det är framförallt hög tid för liberala och konservativa idékrafter att vägra acceptera kommunismen som en fin tanke över huvud taget. Utopin om det klasslösa samhället där det råder total jämlikhet och broderskap är omänsklig. Eftersom alla människor är olika med olika förutsättning, behov och intressen är kommunismens tanke om klasslöshet och total likgiltighet inför detta fruktansvärd. Det är att ifrågasätta människans natur som individ och rätt att få vara och betraktas som en självständig individ.

Det är ingen fin tanke att förvägra människan rätt att behålla frukten av sitt eget arbete, att förbjuda all privat äganderätt. Det är ingen fin tanke att i förlängningen förslava människan att tjäna kollektivet, staten istället för sig själv eller alla som hon bryr sig om. Det är ingen fin tanke att med hot om våld bestämma åt någon annan hur denna ska leva sitt eget liv. Det är ingen fin tanke att förbjuda mångfald till förmån för enfald, att förbjuda olikehter och skillnader mellan människor beroende på livsval. Kommunismen är ingen fin tanke.

4 kommentarer:

 1. Först vill jag säga att du har en jättebra blogg.

  Jag håller med i stort sett men det är inte till fullo sant att kommunister vill ha en totalitär stat. Vissa av dem är beredda att använda sig av den totalitära staten men det är ett nödvändigt ont, inte ett mål. Målet är ett samhälle i total harmoni utan behov av våldsmonopol. Det är visserligen en så naiv tanke att man måste tvivla på att någon inflytelserik politiker någonsin trott på den. Men detta är i alla fall kärnan i den kommunistiska idén.

  SvaraRadera
 2. Intressant, en sak har jag lär mig att vara ideologist är mycket farligt. Tidigare MUF medlem och har alltid varit liberal, kommer från liberala föräldrar med en väldigt upplyst medvetenhet om de svårigheter som företagare och entreprenörer står inför.
  Men en sak vill jag att du måste tänka på, det finns ingen utopi, men man kan heller inte stänga flera idéer utanför sin tankebana bara för att de är har varit delaktiga i något större system som inte var speciellt bra.
  Bara för att Bush var en dålig ledare för ett kapitalistiskt land betyder inte det att kapitalismen är dålig. Bara för att kommunismens ideér inte fungerar i verkligheten betyder inte det att att kommunistiska ideér inte kan vara värdefulla.
  Dra inte tankarna till sin yttersta gräns. Kommunism är inte heller helt definierbart.
  Ta det bästa av två världar och skapa en ny ekonomi. Riv ner dina rädslor för andra tankar. Det har jag gjort, och det är så skönt. Jag tänkte om du vill tala om goda nyheter så borde väl tolerans, insikt och förståelse vara ledord för dig. Att se det goda i världen betyder kanske att du behöver sluta döma andra idéer och tankar och istället sätta dig andra mnsk situation.
  Lycka till med studierna - får jag föreslå lite mer filosofi? :) Jag tror du kan ta detta annars skulle jag inte ha skrivit det.

  SvaraRadera
 3. Kommunismen har många bra idelogiska tankar i sin idelogi. Men den är oerhört svår att genomföra , detta på grund av högerns egoism.
  I sin förlkängning är högern och extrem kommunism samma sak.
  Detta ser man t.ex. med USA som gärna håller Kina i sin hand . I bägge fallen handlar det om kapitalismen som tär på den fattige lilla människan.
  Högern och kommunismen har en tendens att utnyttja malktens sötma mot de svaga i Samhället.
  Se bara hur moderaterna behandlar sjuka, i Sverige genom utförsäkringen som började nu vid årskiftet. En absurd politik som är människofientlig. Men där mopderater faktiskt inte fattar vad de ställer till med. De är för empatilösa i sitt sätt för att tänka så långt.
  Nä socialismen vi haft i Sverige är den bästa politiska idelogin. Men det behövs kamp för att behålla en sådan balans . Sossarna värnade om alla t.o.m om rika, utan rika får vi fattiga men rika med moderat politik de vill ha fattiga och slavarbetskraft.

  SvaraRadera
 4. Men tanken på kapitalism är bara.. så att man vill kräkas!

  SvaraRadera