Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

19 januari 2010

Professorn: Naturfolk lever dör i ekologisk balans

Avatar är ett fantastiskt konstverk i både form och innehåll som visar vad människan kan åstadkomma med teknik, kapitalism och ekonomisk tillväxt. Shakespeares och Leonardo da Vincis verk är ingenting i jämförelse. (De flesta moderna verk är naturligtvis bättre än äldre verk.)

Tyvärr tenderar Hollywood att kritisera just teknik, kapitalism och ekonomisk tillväxt – det som gjort Hollywood möjligt. I Avatar är det onda profithungriga människor som inkräktar på na'vifolket som lever i harmoni med naturen på en främmande planet. Det är där filmen brister i realism. Det går inte att upprätthålla ett så välmående samhälle som na'vis utan teknik och industri. Professorn i internationell hälsa Hans Rosling har slagkraftigt beskrivit hur livet i verkligheten ser ut för folk som bor i regnskogen:
Det finns några som romantiserar till exempel regnskogen, att man lever i ekologisk balans där – det gör man ju bara för att barnen dör som flugor. Enda skälet till att det bor så lite människor i regnskogen är att ungarna dör med en förskräckande [hastighet]. Det är värsta stället att bo på, med den värsta hälsan i världen. Då säger man att de lever i ekologisk balans. Det gör de inte alls – de dör i ekologisk balans.
På vita duken har Monty Python avbildat den förindustriella samhället med betydligt större realism:Dagen | DN | Aftonbladet | André Assarsson

3 kommentarer:

 1. Nu har du väl endå misstolkat Avatar lite grann?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är ju en logisk kommentar om man inte träffat ursprungsfolken ifråga.

  För självklart vill man inte ha hälsa (det är ju därför de blev så glada över att Texaco släppte ut olja i grundvattnet runt Lago Agrio), vettig levnadsstandard (varför man så gärna vill att temperaturökningen ska smälta glaciärerna runt Lima och Cuzco, på det att man förlorar försörjningen av färskvatten) och bra arbeten (så man jublar åt sockerrörsplantagerna i Brasilien)

  SvaraRadera
 3. Ekologi betyder livskvalitet i livet - jämvikt i naturens system och i människans eget system.
  Att man dör i barnsjukdomar är en annan femma, det är tråkigt. Men det förtar inte poängen med att när man lever ekologiskt lever man i ett väldigt friskt, hälsosamt samhälle, i harmoni med naturen (som vi ju är en del av - något vi lätt glömmer i vår del av världen).

  SvaraRadera